Descoperă savoarea autentică a Italiei

Boli prevenite prin consumul măslinelor și a uleiului de măsline extravirgin

Cancer la san – un studiu-gigant, efectuat pe 62.000 de paciente din Suedia, a demonstrat faptul  femeile care consumă frecvent măsline și uleiuri extravirgine de măsline au un risc cu 45% mai mic de a face cancer la san. De aceea, se recomandă înlocuirea grăsimilor animale și a uleiurilor rafinate, bogate în grăsimi polisaturate, cu uleiul de măsline presate la rece. Studiul suedez este doar un exemplu recent și foarte bine documentat, dar multe alte cercetări arată  în rândul femeilor din țările mediteraneene, în comparație cu populația de sex feminin din Statele Unite și din alte țări unde dietă este predominant carnivorăexistă o incidența mult mai mică a cancerului la san.

Infarct – un studiu recent, făcut în Spania, a comparat evoluția unor pacienți care au supraviețuit unui infarct și au consumat apoi mari cantități de ulei de măsline virgin, cu cel al unor persoane care au supraviețuit infarctului și au preferat, apoi, o dietă normală, cu grăsimi polisaturate.
Ambele grupuri de pacienți care au consumat ulei de măsline, respectiv de pacienți care au refuzat acest regim, au fost egale  număr (171 de persoane) și au fost supravegheate vreme de 5 ani. Rezultatul a fost uluitor: paciențîi din grupul care a ținut dietă cu mult ulei de măsline au avut cu 82% mai puține cazuri de infarct decât cei din grupul de control.

* Cancer de colon – mai multe studii de medicină experimentală arată  animalele de experiență hrănite cu măsline și cu ulei de măsline se bucură de o imunitate crescută în față cancerului intestinului grosExplicația este  în uleiul de măsline și, mai alesîn măslinele  atare, există substanțe cu puternic efect anti-mutagen, care ajung în colon. Aceste substanțe anihilează radicalii liberi și stopează, pur și simplu, procesul de malignizare a celulelor sănătoaseîmpiedicând formarea tumorilor în intestinul gros.
* Astm bronșic – o serie de substanțe conținute de către uleiul virgin sau extravirgin de măsline, cum ar fi flavonoidele sau fenolii, au un puternic efect antiinflamator. Între altele, aceste substanțe previn fenomenul de inflamare a arborelui bronșic și de apariție a astmului bronșic, cu crizele sale specifice. Acest efect protector în față astmului se observă și la fumători, precum și la persoanele expuse la noxele din aer sau care răcesc frecvent.
Gastrită și ulcerul gastric – uleiul extravirgin de măsline și măslinele se administrează în afară perioadelor de crizăcând ajută la refacerea mucoasei gastrice lezate și, de asemenea, la reglarea secretiei de sucuri acide. Ingerat în timpul crizei de gastrită, uleiul de măsline are asupra multor pacienți aceleași efecte protectoare gastrice, dar în unele cazuri poate intensifica secreția de sucuri acide și poate agrava durerile și leziunile, administrarea lui cerând prudență în aceste perioade.
Litiază biliară – este foarte bine prevenită de consumul zilnic de măsline sau de ulei extravirgin de măsline. Uleiurile conținute de aceste fructe acționeazăprin intermediul unor receptori aflați în tubul digestiv, asupra vezicii biliare, stimulând vărsarea bilei și prevenind astfel dischinezia, stazele și formarea de calculi în colecist.
* Accident vascular cerebral – uleiul de măsline ajută la păstrarea elasticitățîi vaselor de sânge care iriga creierul șiîn același timp, previne formarea și migrarea prin organism a cheagurilor de sânge. Cu alte cuvintedezamorsează cele două mecanisme majore de producere a accidentului vascular cerebral. Pentru a realiza această prevențiese recomandă înlocuirea, pe cât posibil, a tuturor grăsimilor animale, dar și a uleiurilor rafinate, cu ulei de măsline presat la rece.
Aterosclerozaarterita obliteranta – un studiu al Universitățîi de Medicină din Oxford arată  uleiul de măsline protejează arterele, inclusiv cele coronare. Cercetătorii au comparat efectul unei diete bogate în grăsimi monosaturate,  uleiul de măsline, cu dietă tipică americană/occidentalăbogată în grăsimi polisaturate. După două luni de dietă cu mult ulei de măsline, s-a micșorat semnificativ nivelul colesterolului rău (LDL), al formării plăcilor de aterom, al adeziunii moleculelor de sânge ce rezultă în urmă inflamării arterelor.
* Hipertensiune – un alt studiu a fost făcut, de dată această, cu pacienți hipertensivi, care au ținut un regim alimentar normal, dar au consumat minimum 15 ml de ulei de măsline extravirgin zilnic. După un an de administrare, s-a constatat  la paciențîi care îl consumau regulat, zilnic, nevoia de medicamente hipotensoare a scăzut, comparativ cu cei care nu au consumat ulei de măsline decât foarte rar.
* Adjuvant în tromboflebita și în tromboze în general – o anumită categorie de substanțe, numite fenoli, conținută în uleiul virgin și extravirgin de măsline, a demonstrat o certă capacitate de a împiedică formarea trombilor (cheagurilor de sângeîn vasele de sânge atare, persoanele care consumă zilnic măcar 20 ml din acest ulei se vindecă mai repede de puseurile de tromboflebita, dar au și un risc mai scăzut de recidivă sau de complicațîi grave, cum ar fi embolia pulmonară.

Colesterolul – se consumă măcar de două ori pe săptămâna măsline și pastă de măslineîn plusînlocuindu-se uleiul rafinat cu ulei virgin sau extravirgin de măslineCercetările au demonstrat  folosirea uleiului presat la rece de măsline crește semnificativ nivelul colesterolului așa-numit bun (HDL), care previne oxidarea și depunerea grăsimilor pe artere. Mai mult, uleiul de măsline reduce nivelul total al colesterolului din organism, fiind printre cele mai puternice remedii, naturale sau de sinteză, aflate la îndemână celor care au probleme cu valorile ridicate ale colesterolului și ale trigliceridelor.

Bufeuri de căldură – combinația de vitamina E, grăsimi nesaturate și fenoli din uleiul de măsline are darul de a normaliza secreția de hormoni, prevenind astfel apariția bufeurilor, dar și a altor simptome specifice premenopauzei, cum ar fi palpitațiiletranspirația nocturnă etc. După instalarea menopauzei, consumul de ulei extravirgin de măslineîmpreună cu dietă cu legume și fructe crude, este un extraordinar mijloc de prevenire și de stopare a evoluției osteoporozei.

Microlitiază biliară – vreme de 1-3 zile se consumă zilnic câte 150-200 ml de suc de lămâie, amestecat cu o cantitate egală de ulei virgin de măsline. Tratamentul este destul de greu de suportat, dar are rezultate spectaculoase, dacă e făcut dimineață, pe stomacul gol. Uleiul amestecat cu suc de lămâie se ia porționat în 4-5 doze: după prima doză de ulei, va culcați pe partea dreapta, cu ceva cald pus pe zona ficatului, și rămâneți așaDupă douăzeci de minute, va întoarceți încet (culcat fiind), de pe o parte pe altăfără mișcări bruște. Apoi puteți consumă încă o porție de ulei de măsline cu suc de lămâiepână când terminați toată cantitatea, după care va odihniți pe partea dreapta minimum 2 ore. De regulă, acest tratament stimulează puternic vărsarea bilei din colecist, antrenând și calculii de mici dimensiuni sau malul, care vor fi eliminați prin scaun. Există tratamente similare, mai dure, care presupun un regim prealabil de 24 de ore (în care se consumă numai suc de mere), dar acestea sunt foarte puternice și sunt contraindicate celor care au calculi de mari dimensiuni, deoarece pot determina obstrucția cailor biliare.

Constipație – dimineață și searăse consumă câte 100 de grame de măsline negre. Este un tratament simplu, care asigura nu mai puțîn de 45% din necesarul zilnic de fibre alimentare, stimulând în același timp și peristaltismul intestinal, dar și eliberarea de sucuri digestive.  atare, această cură se dovedește a fi benefică atât în cazul unei constipațîi atone, cât și al unei constipații datorate dispepsiei sau unei diete sărace în fibre alimentare.

Reumatism – un studiu de medicină experimentală a arătat  animalele cu artrită indusă de substanțe chimice și tratată cu polifenoli și vitamine din uleiul virgin sau extravirgin de măsline au o rată de ameliorare a inflamației și rigiditățîi articulare foarte bunăMai exact, substanțele extrase din uleiul de măsline au avut aceeași eficientă  și indometacinul – o substanță de sinteză, adesea folosită pentru combaterea puseurilor reumatice.

Stimularea creșterii la copiii mici – uleiul presat la rece de măsline este bine  fie introdus în alimentația copiilor odată cu trecerea de la regimul exclusiv bazat pe lapte, la cel diversificat. Pe lângă  le protejează de mici inima și vasele de sânge, uleiul de măsline îi ajută  ia în mod natural în greutate, stimulând procesele de creștere a sistemului osos, muscular și nervos. Mai mult, uleiul de măsline se pare  este una dintre grăsimile cele mai bine tolerate de copii.

Adjuvant contra cancerului la prostată – s-a descoperit  o substanță care se găsește în uleiul de măsline, anume beta-sitosterolul, inhibă creșterea celulelor cancerului de prostată atare, se recomandă în mod special introducerea în dietă bolnavilor de cancer cu această localizare a minimum 15 ml ulei de măsline virgin sau extravirgin, consumat zilnic. Și mai bună este înlocuirea grăsimilor animale și rafinate cu acest ulei, care stimulează și imunitatea.
Anemie feriprivă – două sute de grame de măsline conțîn aproape 50% din necesarul zilnic de fier, care este și foarte asimilabil, consumat din această sursăSe recomandă administrarea zilnică a măslinelor  atare (uleiul nu conține decât cantități foarte mici de fier), dar și a altor alimente bogate în fier, cum ar fi urzicile, spanacul, leurdă șimai alesgălbenușul de ou.

Tratamente externe

Uleiul de măsline este un extraordinar medicament pentru uz extern. El este pe de o parte eficient în sinefără adaosuri, datorită conținutului de vitamina E, de flavonoide, de fenoli. Mai eficient este însă după ce au fost macerate în el și anumite plante medicinale. Uleiurile de sunătoare, de gălbenele sau de cimbru sunt mult mai eficiente, atunci când sunt făcute cu ulei de măsline presat la rece, decât atunci când sunt făcute cu uleiuri rafinate. În cele ce urmează, vom detalia mai ales acțiunile uleiului de măsline folosit simplu, fără alte adaosuri, pentru a înțelege valoarea  terapeutică pentru uz extern:
Arsuri ușoare – se aplică uleiul de măsline pe porțiunea afectată în pelicula groasă, de mai multe ori pe zi. Este ușor antiseptic, prevenind suprainfectarea, diminuează inflamația și ajută la refacerea mai rapidă a țesuturilor după arsurile de gradul I și ÎIÎn arsurile solare grave se folosește uleiul de măsline în care s-au macerat gălbenele (Calendula officinalis). Calmează usturimea și previne procesele de malignizare și apariția cancerului de piele.
Uscarea pielii – apare mai ales iarnacând frigul și vântul deshidratează puternic țesuturile expuse. Pentru a proteja pielea, se face săptămânaldupă baie sau dus, un masaj ușor cu ulei de măsline, mai ales pe brațe și pe picioare. Uleiul se pune în căușul palmei, în cantități mici, iar apoi se întinde pe piele, ușorpână când este complet absorbit.
Keratoza – zilnic se aplică pe porțiunile de piele afectate ulei de măslinecare se întindeprin masaj ușor, de tip mângâiere, vreme de cinci minute. Intern, se consumă, de asemenea, ulei presat la rece de măsline, dar și alte alimente bogate în vitaminele E și A, cum ar fi cătină, nucile, morcovii.

Eczeme produse de contactul pielii cu detergenți – după fiecare spălare în care s-au întrebuințat detergenți, zonele de piele care au intrat în contact cu aceștia vor fi bine uscate și apoi se vor unge cu ulei de măsline extravirgin, în locul cremelor obișnuite. Acest ulei are efecte calmante, reduce sensibilitatea alergică la nivelul pielii, ajutând la regenerarea mai rapidă a țesuturilor afectate de contactul cu diferite substanțe iritante.

Sursă:http://www.formulă.ro/…/medicină-naturii…/măslinele-13334
#feelolio#uleidemasline#sănătate#prevenire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relevante

Descoperă măslinele din regiunea Lazio

Măslinele verzi în saramură Quattrociocchi sunt măsline de dimensiuni mari și formă ovală. Soiul provine din “Valle del Belice”, regiune din Sicilia  recunoscută ca zonă

Descoperă cel mai bun parmezan din lume

Parmigiano Reggiano este „regele” brânzeturilor italiene 🧀 Știați că parmezanul maturat minim 36 luni își pierde din lactoză?Iată cinci metode de a te bucura de aroma sa fructată și sărată.    1. Pe un

ro_RORomanian
×