Descoperă savoarea autentică a Italiei

Interviu ecuisine.ro

La o vorbă cu un specialist despre adevăratul ulei de măsline extravirgin

Interviu cu Echipa FeelOlio România despre adevăratul ulei de măsline extravirgin.

Cum ai început să te documentezi despre uleiul de măsline? Ce te-a determinat să pornești pe acest drum?

Sunt sigură  în ultimii ani ai auzit foarte multe povești de business începute după renunțarea la corporațieAșa începe și povestea FeelOlio. Ne place enorm de mult Italia, am făcut multe vacanțe în special în zona meridională și evident  ne-am îndrăgostit și de gastronomia acestor locuri binecuvântate.

Cred  a fost și chemarea strămoșilor  pentru  unul din străbunicii mei materni, Giovanni DeCecco, era italian.

În una din vacanțele petrecute în Puglia, la un restaurant, ne-a fost recomandat un ulei de măsline excepțional, a fost dragoste la prima “degustare” și așa ne-a venit ideea de a aduce și în România acest produs. Am început  ne documentăm mergem la târgurile de profil vizităm producători de ulei de măsline le ascultăm poveștile le vizităm livezile,  filmăm tot procesul de producție stăm la masă cu ei și  înțelegem povestea uleiului de măsline degustăm foarte multe soiuri de măsline, de uleiuri de măsline extravirgine.

Foarte repede am realizat  nu trebuie  ne limităm doar la un producător sau la o singură regiune. Am dezvoltat încă din faza incipientă a acestui proiect un concept de OLEOTECA prin care  punem cu adevărat în valoare un patrimoniu olivicol de excepție ce se întinde de-a lungul întregii peninsule, de la nord la sud, unic în întreagă zona mediteraneană. Practic, vorbim de peste 500 de varietăți de măsline  origine a unor uleiuri extravirgine de excepție dar atât de diverse prin atributele lor senzoriale.

Cliențîi noștri se regăsesc în față unei oferte impresionante de uleiuri extravirgine ceea ce poate părea un pic descurajant la început dar cred  partea cea mai frumoasă a acestui business este tocmai consilierea,  le transmit povestea fiecărui ulei și a producătorului.

Cum putem recunoaște uleiul de măsline contrafăcut?

Pentru cei care au gustat măcar o dată un ulei de măsline extravirgin adevărat este foarte ușor  recunoască, olfactiv sau gustativ, un ulei contrafăcutDin păcate vorbim despre cel mai contrafăcut produs agroalimentar din lume!!! În Europa și în Statele Unite, în special, se fac foarte multe teste și sunt extrem de multe studii foarte bine documentate care arată fără dubiu  aproape toate uleiurile de măsline ce se vând în supermarketuri nu corespund specificațiilor de pe etichete.

Este important  cei care comercializează ulei de măsline  nu îl trateze  pe un simplu produs pentru vânzareci  pe un aliment esențial al alimentației zilnice, component principal al dietei mediteraneene definită în 2010 de UNESCO drept patrimoniu cultural imaterial al umanitățîi. Un magazin de încredere nu vede în ține doar un client – interacționează și îți împărtășește propriile experiențe culinare, caută și selectează mereu doar produsele care îndeplinesc cele mai stricte criterii de calitate. Dacă magazinul distribuie ulei de măsline produs în ferme mici sau de către producători artizanali, cu care au o relație apropiată, atunci ai de-a face cu furnizori care tratează corect uleiul de măsline și pe cei care îl produc.

Prețul contează

Chiar dacă ești tentat  faci economii și  alegi ofertele cu preț avantajos, evita  faci acest lucru în cazul uleiului de măsline. O sticlă de 500 ml de ulei de calitate nu costă mai puțîn de 40-50 lei și cu cât prețul e mai ridicat, cu atât probabilitatea de a fi falsificat e mai redusă. Fii atent și la preț, este un bun reper în alegerea uleiului de măsline.

Degusta înainte

Uleiul de măsline se degusta și se apreciază la fel  vinul, iar testarea lui înainte de cumpărare te poate ajută  îl recunoști pe cel de top. Fii atent la miros, consistentă, culoare și gust. Culoarea poate fi orice nuanță între galben verzui și verde deschis, dar în nici un caz nu ar trebui  fie alb sau limpede (acest lucru înseamnă  uleiul este rafinat și nu provine din prima presare). Gustul și mirosul pot  difere în funcție de sortiment, însă indiferent de tipul de ulei de măsline, atunci când îl degustați trebuie  simțiți senzația  este pur și natural.

Alege sticlă potrivită

Evita din start uleiul de măsline depozitat în sticle de plastic, care îi alterează proprietățileÎl recunoști pe cel de calitate după sticlele colorate care îl feresc de lumina ce îl poate oxidă – uleiul extravirgin este sensibil la lumina, care îi distruge antioxidanțîi fragili și îl rancezeste.

Citește cu atenție eticheta

Ambalajul îți furnizează foarte multe informațîi care te ajută  recunoști uleiul de măsline adevărat astfel încât  știi exact în ce investeștiÎn primul rândverifică  fie marcat în mod clar  ”ulei de măsline extra virgin” – acest lucru înseamnă  uleiul provine din prima presare a măslinelor și are o concentrație ridicată de grăsimi sănătoase, arome puternice și e bogat în antioxidati naturali.

Următorul indicator cheie în identificarea unui ulei de măsline de calitate este nivelul de aciditatecare marchează prezența acizilor grași liberi în ulei și îi afectează gustul. Uleiul de măsline este cu atât mai bun, cu cât nivelul de aciditate are un procent mai mic. Conform standardelor IOOC – Internațional Olive Oil Council, uleiul de măsline extravirgin nu trebuie  depășească un nivel de aciditate de 0,8 %.

Se spune despre uleiul de măsline că are multe beneficii pentru sănătate, există un sortiment anume dedicat consumului în scop medical?

Orice ulei de măsline extravirgin este benefic pentru sănătate.

Uleiul de măsline cel mai proaspăt – şi de obicei şi cel mai scump – are cantităţi semnificative de oleocanthal, un compus fenolic natural cu proprietăți antiinflamatoare, antioxidante şi antitumorale. Intensitatea iritantă (la nivelul gâtului) a uleiului proaspăt de măsline este legată direct de cât de mult oleocanthal conţine. Deci, dacă aveți probleme de sănătate alegeți un ulei de măsline cu cea mai mare cantitate de polifenoli. Avem în shop uleiul de măsline “Mille” cu cea mai mare cantitate de polifenoli 1000 mg/kg, de aici și numele uleiului „Mille”, este medicament însă nu trebuie neglijate uleiurile cu o cantitate relativ mai mică de polifenoli.

După deschiderea unei sticle de ulei de măsline extravirgin, în cât timp este indicat să îl consumăm?

Dacă este ținut într-un loc răcoros și întunecat, uleiul de măsline poate fi consumat  până la 24 de luni de la termenul de expirare. De fapt în această perioadă nu își pierde proprietățile însă noile reglementări din Italia nu mai obligă producătorii  treacă pe eticheta dată expirării pentru  uleiul de măsline nu expiră, poate fi consumat oricând.

Ce ne sugerează culoarea unui ulei de măsline?

Uleiul de măsline are culori diferite, de la verde închis și până la galben deschis. Culoarea nu indicăînsăcalitateacimai degrabă soiul de măslină. Un ulei obţinut din măsline încă verzi are o culoare mai intensă, în timp ce culoarea galbenă predomină în uleiurile obţinute din măsline mai coapte. Dincolo de această, culoarea uleiului este influențată și de tipul de presă de extracţie şi de modul în care această este utilizată.

Culoarea verde a uleiului semnifică  acesta conține clorofilă, uleiul gălbui conține caroteni și este dovadă  uleiul a fost extras prin procedee mecanice care au păstrat conținutul de caroteni ai maslinei.

Ce înseamnă un ulei de măsline premiat?

Un ulei de măsline extravirgin premiat este un ulei de măsline recunoscut de  ghiduri, entități care pot juriza, pot atesta calitatea uleiului respectiv. Produsul respectiv trece prin toate rigorile și testele impuse de procedurile acestor entități de atestare a calitățîi.

Spre exemplu: Flos Olei, Slow Food, Bioagricert, USDA, New York Internațional Olive Oil Competition, ICEA Biologico, Gambero Rosso, Der Feinshmecker, Biol Internațional Prize, etc.

Alegerea furnizorilor probabil că nu a fost una ușoară, ne poți povesti cum și unde ați găsit cea mai bună calitate?

În 2013 ne-am întâlnit la un târg din Italia cu fondatorul ghidului internațional   de uleiuri de măsline “Flos Olei”, Marco Oreggia și ne-am împrietenit. Am ales cele mai bune uleiuri de măsline din Ghidul internațional “Flos Olei” după care am început  îi vizităm.

Am selectat cu atenție cele mai premiate branduri de pe piață astăzi, ne-am selectat producătorii mici dar “prețioși”, cei care respectă toate standardele impuse și cel mai important este faptul  am vizitat fermele partenerilor noștri în perioada de recoltare și producere a uleiului de măsline ! Uleiurile de măsline recomandate pe site-ul nostru sunt uleiurile noastre preferate, degustate de noi și de copiii noștri. Furnizorii noștri produc uleiul de măsline în conformitate cu cele mai înalte standarde ecologice și de calitate. Metodele de recoltare, tradiționale și moderne în același timp, prelucrarea și celelalte faze ale procesului de producție scrupulos au  rezultat produsele noastre pure și naturale, exclusiv organice.

Ce părere ai de uleiurile de măsline aromatizate?

Pentru uleiurile aromatizate am ales cel mai bun producător de ulei de măsline din Italia. De Carlo este cel mai vechi producător de ulei de măsline extravirgin din Puglia și unul dintre cei mai vechi din Italia. Pentru uleiurile aromatizate folosesc mandarine din copacii crescuți în livezile cu măslini și secretul este  amestecă uleiul proaspăt produs cu mandarinele proaspăt culese. La fel și cu busuiocul, îl amestecă cu uleiul proaspătla fel și cu trufele, ardeiul iute, etc. Este un spectacol de arome ! Nu se folosesc arome artificiale, conservanți sau uleiuri inferioare.

Care este cea mai simplă rețetă pe care o pregătești în care vedetă este uleiul de măsline?

Paste cu parmezan și ulei de măsline de pe www.feelolio.ro. Mai punem ton sau roșii cherry trase în ulei de măsline, legume, ragu, salsa cu trufe, etc. Copiii le preferă și merg la sigur, știu  le “livrez” SĂNĂTATE 🙂

Descoperă mai multe despre adevăratul ulei de măsline aici.

De pe ecuisine.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relevante

Descoperă măslinele din regiunea Lazio

Măslinele verzi în saramură Quattrociocchi sunt măsline de dimensiuni mari și formă ovală. Soiul provine din “Valle del Belice”, regiune din Sicilia  recunoscută ca zonă

Descoperă cel mai bun parmezan din lume

Parmigiano Reggiano este „regele” brânzeturilor italiene 🧀 Știați că parmezanul maturat minim 36 luni își pierde din lactoză?Iată cinci metode de a te bucura de aroma sa fructată și sărată.    1. Pe un

ro_RORomanian
×