Descoperă savoarea autentică a Italiei

Descoperă cel mai bun parmezan din lume

Parmigiano Reggiano este „regele” brânzeturilor italiene 🧀 
Știați că parmezanul maturat minim 36 luni își pierde din lactoză?
Iată cinci metode de a te bucura de aroma sa fructată și sărată.
    1. Pe un platou de brânzeturi
   Ca orice tip de brânză, parmezanul poate fi servit la sfârșitul mesei. Pregătește un platou tipic italian cu brânzeturi, de exemplu, cu parmezan, pecorino, mozzarella di buffala, taleggio (cu textură moale) și gorgonzola (marmorată cu mucegai albastru fin). Pe platoul de brânzeturi poți să mai pui fructe, precum mere, smochine, pere și struguri, dar și nuci, alune diverse ori dulceață de ardei iute, precum și mai multe tipuri de biscuiți sărați.
      2. În așchii fine
  Folosește-te de un cuțit de decojit legumele pentru a tăia parmezanul în așchii fine. Presară-le într-o salată, peste o supă cremă de legume sau un minestrone ori peste paste.
      3. Ca aperitiv
   Parmezanul se folosește frecvent ca aperitiv. Gustul său sărat are calitatea de a deschide pofta de mâncare înainte de masă. 
      4. Indispensabil pentru risotto și pesto
  Multe specialități italiene au drept ingredient parmezanul. Risotto și pesto sunt unele dintre cele mai cunoscute, iar parmezanul le oferă aromă, gust sărat și onctuozitate.
     5. Ras peste cartofii prăjiți – prima și cea mai simplă variantă de a folosi parmezanul este pe cartofi. Am pomenit de cartofii prăjiți cărora le dă o aromă minunată combinat cu cimbru uscat și sare, dar poți rade parmezan și peste cartofii copți la cuptor sau wedges
    6. Ras în supele cremă – dacă ai o bucată de parmezan în frigider, n-o ține pur și simplu acolo, ci folosește-o în supele cremă. Ori de câte ori prepari o supă cremă, obișnuiește-te să razi la final și niște parmezan, cam echivalentul unei linguri. Sigur o să-ți placă ce a ieșit!
     7. În piure-ul de cartofi – dacă vrei să pregătești cel mai bun piure de cartofi din lume, adaugă pe lângă lapte, unt, sare și un vârf de cuțit de nucșoară si cam o lingură de parmezan ras. Va ieși o nebunie.
 

Compoziție nutrițională
Parmezanul este o sursă bogată de proteine. Acesta oferă cantități substanțiale de proteine care depășesc alte tipuri de brânză. Motivul pentru acest lucru îl reprezintă în parte procesul de maturare și lipsa de umiditate pe care o are parmezanul.

Mai exact, parmezanul are un conținut de umiditate de numai 30%, care este mult mai mic decât alte brânzeturi.

Calciu
Calciul este esențial pentru creșterea și dezvoltarea corectă a organismului. Un articol publicat în revista Clinical Cases in Mineral and Bone Metabolism arată că un aport de calciu împreună cu proteine și vitamina D sunt esențiale pentru obținerea unei mase osoase și pentru menținerea sănătății osoase.

Parmezanul este o sursă excelentă de calciu, conținând 671 miligrame de calciu, ceea ce reprezintă mai mult de 67% din acest conținut de minerale. Această brânză conține, de asemenea, cantități mici de vitamina D. (1)

Vitamina A
Vitamina A ajută la o vedere mai bună. O cantitate suficientă de vitamina A este necesară și pentru pielea, dinții și țesuturile corporale sănătoase. O porție de parmezan de 100 grame furnizează 865 IU vitamina A.

Beneficii
Ușor de digerat
Unii indivizi au probleme cu modul în care digeră cazeina din proteinele lactate (2).

În timp ce parmezanul conține aceeași proteină, este mai ușor de digerat decât alte soiuri de brânză.

Motivul pentru aceasta este procesul extins de maturare prin care trece parmezanul. În timpul acestui proces, enzimele de acid lactic create din fermentație rup proteinele de cazeină în proteine mai mici (3).

Ca rezultat, cazeina din Parmesan este aproape „pre-digerată” când intră în organism. Timpul minim de maturare necesar pentru parmezan este de 12 luni.

Conține cantități minime de lactoză
Intoleranța la lactoză este răspândită în întreaga lume, cu un procent estimat de 65% dintre adulții care au probleme cu digerarea acestui compus (4).

Pe de o parte, parmezanul conține o cantitate minimă de lactoză. Într-un studiu, cercetătorii au analizat peste 109 tipuri de brânză pentru conținutul lor de lactoză. Dintre aceste tipuri, numai șase soiuri de brânză au avut „cantități nedetectabile de lactoză”, inclusiv parmezanul (5).

Ca rezultat, parmezanul este practic fără lactoză, iar cercetările sugerează că persoanele cu sensibilitate la lactoză îl pot consuma (6). Cu toate acestea, în cazurile în care există o intoleranță gravă la lactoză, ar fi mai bine să eviți toate produsele lactate.

Parmezanul este o sursă substanțială de minerale
Există șapte minerale pe care oamenii trebuie să le aibă în cantități mari. Aceste minerale includ:

Calciu;
Clorură;
Magneziu;
Fosfor;
Potasiu;
Sodiu;
Sulf.

În ceea ce privește partea pozitivă, parmezanul furnizează o cantitate excelentă din numeroasele minerale importante (7):

118% din cantitatea recomandată de calciu;
11% din cantitatea recomandată de magneziu;
69% din antitatea recomandată de fosfor;
67% din antitatea recomandată de sodiu;
Conține Omega-3
Este dificil să găsești acizii grași omega-3 în alte alimente decât pește și fructe de mare. Deși nu se apropie de peștele gras, parmezanul oferă o cantitate rezonabilă de 190 mg de omega-3 la 100 de grame.

Acești acizi grași s-au dovedit benefici pentru sănătate, cum ar fi reducerea trigliceridelor, reducerea inflamației, îmbunătățirea funcției vasculare și scăderea tensiunii arteriale (8).

Oferă o cantitate bună de vitamina K2
Vitamina K2 poate avea beneficii în ceea ce privește (9):

inhibarea calcificării arterelor;
îmbunătățirea sănătății osoase și musculare;
reducerea riscului de osteoartrită.

În timp ce brânza moale, cum ar fi Camembert, conține de obicei cea mai mare cantitate de vitamina K2, brânza tare, cum ar fi parmezanul, oferă de asemenea o cantitate rezonabilă de acest tip de vitamină (10).

Sănătatea cardiovasculară
Câteva cercetări recente au arătat că:

produsele lactate cu conținut ridicat de grăsimi, inclusiv brânza, sunt asociate cu un impact favorabil sau neutru asupra evenimentelor cardiovasculare.
consumul de brânză pe termen lung pare să nu aibă un impact negativ asupra riscului cardiovascular.
Produsele lactate au un impact pozitiv sau neutru asupra sănătății cardiovasculare, iar laptele fermentat pare să fie benefic. (11, 12, 13)
Beneficii ale probioticelor
Probioticele au fost un domeniu de cercetare intens în ultima vreme, iar unii cercetători cred că pot îmbunătăți sănătatea intestinului (și în general). Pe scurt, aceste probiotice sunt o formă de bacterii vii care trăiesc în intestinul nostru.

Cercetătorii sunt de părere că parmezanul poate conține, probabil, diferite tulpini ale acestor bacterii. Un studiu care a analizat parmezanul cu o perioadă de maturare de 12 luni a confirmat acest lucru și a găsit numeroase specii de bacterii Lactobacillus (14).

În plus, o revizuire sistematică a constatat că consumul de bacterii de acid lactic din alimentele lactate este asociat cu o îmbunătățire constantă a disconfortului gastro-intestinal (15).

Riscuri
Sodiu
Deși parmezanul oferă beneficii valoroase, este înțelept să se ia în considerare și conținutul său de sodiu. Consumul de sodiu prea mare poate crește riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral.

O porție de 50 de grame de parmezan conține 780 miligrame de sodiu. Dacă ai vârsta de 51 de ani sau mai mult sau dacă ai tensiune arterială crescută, diabet sau boală renală cronică, trebuie să limitezi aportul de sodiu la 1. 500 miligrame pe zi.

Grăsimi
Pe lângă aportul ridicat de sare, parmezanul este bogat în grăsimi (30% grăsimi dintre care 19% sunt grăsimi saturate).

Având diverse beneficii dovedite și potențiale pentru sănătate și un profil nutrițional benefic pentru sănătatea ta, parmezanul este una dintre cele mai sănătoase alegeri de brânză. În plus, gustul acestuia adaugă o aromă specifică preparatelor culinare.

AVANTAJE:
Parmezanul conține calciu, fosfor și proteine.

DEZAVANTAJE:
Parmezanul are un conținut crescut de grăsimi saturate și sodiu.

     Așadar vă invităm să comandați parmezan de cea mai bună calitate de la noi din shop și vă veți îndrăgosti la prima degustare 😊
Toate produsele din categoria BRÂNZETURI și SALUMERIE le puteți comanda la 100 gr 👇👇👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relevante

Descoperă măslinele din regiunea Lazio

Măslinele verzi în saramură Quattrociocchi sunt măsline de dimensiuni mari și formă ovală. Soiul provine din “Valle del Belice”, regiune din Sicilia  recunoscută ca zonă

Descoperă cel mai bun parmezan din lume

Parmigiano Reggiano este „regele” brânzeturilor italiene 🧀 Știați că parmezanul maturat minim 36 luni își pierde din lactoză?Iată cinci metode de a te bucura de aroma sa fructată și sărată.    1. Pe un

ro_RORomanian
×