Descriere
Roquefort este o brânză cu mucegai albastru (Penicillium roqueforti) produsă cu lapte de oaie nepasteurizat. Se produce doar în Roquefort-sur-Soulzon, un sat din departamentul Aveyron din sudul Franței. Stânca Combalou, în vecinătatea căreia este construit acest sat, s-a prăbușit cu ani în urmă, oferind acestei regiuni bogățiile sale naturale, inclusiv multe peșteri și grote.
Conform legendei, un cioban îndrăgostit a uitat pâinea de secară și brânza de oaie într-o peștera în zona Combalou. La întoarcere ceva timp mai târziu, a descoperit brânza acoperită cu mucegai. La întoarcere a gustat-o și i s-a părut delicioasă. Așa a apărut brânza Roquefort, care și în zilele de astăzi se face cu Penicillium roqueforti, mucegai dezvoltat în pâinea de secară.
Brânză Roquefort merge servită în salate, paste, sosuri, dar și alături de nuci și smochine. Încercați-o, de asemenea, cu miere sau cu dulceață de gutui.
În asociere cu vinul, se recomandă cele fortoficate sau albe dulci de tipul Sauternes, dar și roșii seci în clasicul cupaj Merlot și Cabernet Sauvignon.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.