Descriere
Fontina este un sortiment de brânză ce provine din Văile d’Aosta, din nord-vestul Italiei. Ea a devenit foarte la modă în ultimii ani. Se fabrică din lapte de vacă şi are o textură fermă. Gustul ei se aseamănă, în oarecare măsură, cu aroma dulce, de nucă, a brânzei elveţiene Gruyere.
Mici goluri străbat pe alocuri această brânză galbenă, cu o consistenţă elastică.
Cea mai bună Fontina este fabricată din laptele vacilor care pasc vara pe păşunile înalte din Alpi. Procesul de fabricaţie a brânzei are loc in cabane de lemn, situate în munţi. Fiecare calup de brânză este produs dintr-un singur muls, laptele nu este pasteurizat, iar brânza este presată, fiartă uşor si apoi lăsată la maturat în medie trei luni. Autentica brânză Fontina fabricată în Alpi, se distinge prin ştampila care are ca logo o reprezentare a vârfului Matterhorn.
Fontina poate fi folosită pentru aceleaşi preparate culinare precum Gruyere şi Emmenthaler (sortimentele mai tinere sunt ideale pentru fondue), ori la pregătirea unei fonduta, a unui sos din brânză topită în lapte şi ouă, servit cu paste.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.