Descriere
FAINA DIN GRAU DUR MOLINO PASINI
este tipică regiunilor din sudul Italiei, cum ar fi Puglia și Sicilia și alte zone din sudul și estul Mediteranei. Se distinge de făina din grâu tânăr atât prin dimensiunea mai mare a particulelor cât și pentru culoarea sa galbenă de chihlimbar, caracteristică, culoare care este transmisă și produselor obținute din aceasta.
Grâul dur (Triticum durum) este tipul de grâu care, împreună cu grâul moale (Triticum aestivum), constituie una dintre principalele surse de hrană pentru oameni. Grâul dur își are originea în regiunile din Africa Centrală și de Est, iar în prezent, în Italia, producția sa se află în principal în regiunile din Italia Centrală și de Sud.
Grâul dur este o cereală bogată în proteine și gluten şi, în comparație cu grâul tânăr, are o capacitate mai mare de absorbție a apei și o mai mare capacitate de lucru. Din acest motiv aluaturile obținute sunt mai productive. Este și o făină cu cenușă reziduală scăzută, astfel încât pastele nu se înnegresc în timp.
Făina din grâu dur este un produs conceput pentru toate tipurile de paste făcute în casă. Se folosește și în preparate dospite, cum ar fi pâinea și focaccia sau pizza, cărora le conferă o frumoasă culoare aurie. Pe lângă prezența fibrelor, merită subliniată contribuția elementelor minerale (potasiu, fier și fosfor) și a vitaminelor (tiamina și niacina), carotenoidelor (luteină și beta-caroten), substanțe care împiedică îmbătrânirea celulară și par să protejeze împotriva unor forme de cancer având proprietăți antioxidante semnificative.
Contraindicațiile făinii din grâu dur sunt legate în principal de prezența glutenului, ceea ce face ca acest aliment să nu fie potrivit pentru persoanele cu boală celiacă sau cu sensibilitate la gluten non-celiacă. Consumul de făină din grâu dur poate provoca reacții alergice la persoanele alergice la grâul dur, manifestând simptome precum erupții cutanate, probleme digestive sau, în cele mai grave cazuri, anafilaxie. În plus, deoarece făina din grâu dur este mai calorică decât alte făinuri, consumul său excesiv poate contribui la creșterea în greutate, în special în dietele deja bogate în carbohidrați. În cele din urmă, persoanele cu diabet zaharat sau care încearcă să mențină un indice glicemic scăzut în dieta lor ar trebui să consume făina din grâu dur cu moderație, deoarece, în ciuda unui indice glicemic mai mic decât alte făinuri, acesta poate afecta totuși nivelul zahărului din sânge dacă nu este echilibrat corespunzător.
Valori nutriționale medii la 100 gr:
Energie (Kj/Kcal) 1.564/359
Grăsimi – 2 g din care acizi grași saturați – 0,4 g
Carbohidrați – 73 g din care zaharuri – 0,4 g
Fibre – 3,6 g
Proteine - 13 g
Sare – 0 g
Recenzii
Nu există recenzii până acum.