Descoperă savoarea autentică a Italiei

Beneficii ulei de măsline

Uleiul de măsline nu este doar un ingredient pe care îl poți folosi în fel și chip în bucătăria ta, pentru a da savoare mâncărurilor. La pachet cu aromele deosebite ale acestui ulei vin nenumărate beneficii pentru sănătate. Lista proprietăților terapeutice și profilactice ale uleiului continuă să fie completată și astăzi de cercetători. Cele mai multe dintre efectele benefice ale acestuia au fost demonstrate încă din antichitate ca remediu intern sau extern. Descoperă beneficii ulei de măsline!

Cum acționează?

Uleiul de măsline extravrigin este un aliment concentrat în nutrienți care acționează, în același timp, pentru prevenirea și tratarea mai multor tipuri de afecțiuni:

Ce nutrienți conține uleiul de măsline?

Acest ulei vegetal este în primul rând una dintre cele mai importante surse de grăsimi monosaturate din natură (73 g%), adică ”grăsimi bune” și cu un conținut scăzut de grăsimi saturate (11g%), numite si ”grăsimi rele”. Uleiul de măsline nu conține colesterol, glucide sau proteine, iar printre nutrienții benefici pe care îi mai are în compoziție se numără:

luteina

(un antioxidant puternic) și carotenoide – distrug radicalii liberi, protejează celulele pielii de îmbătrânirea prematură. consolidează retina și îmbunătățește acuitatea vizuala.

polifenoli

(flavonoide), agenți antioxidanți – previn oxidarea lipoproteinelor și astfel formarea depozitelor de colesterol în vasele sangvine, inhibă dezvoltarea celulelor canceroase.

beta-caroten

(vitamina A) – regenerează țesuturile globului ocular, hrănește epiteliul și întinerește pielea, înstărește dantura și oasele.

vanadiu

mineral care contribuie la normalizarea glicemiei

olecanthal

cu puternic efect antiinflamator, asemănător ibuprofenului

Atunci când consumi ulei de măsline adevărat în fiecare zi, pielea ta se bucură în mod special. De secole, oamenii folosesc uleiul de măsline ca produs pentru îngrijirea corporala și pentru înfrumusețare – îl poți folosi ca exfoliant, produs de curățare, cremă hidratanta sau balsam de păr. De altfel, nenumărate produse cosmetice îl au în compoziție, însă consumat și folosit în starea lui naturală are efecte cu adevărat pozitive pentru frumusețe.

Datorită conținutului ridicat de acid linoleic, un compus care nu este produs de organism, uleiul de măsline este un foarte bun hidratant și îl poți aplica direct pe piele, fără reacții adverse. Spre deosebire de alte produse, pătrunde în profunzime în piele, având un efect rapid de hidratare și catifelare.

Datorită conținutului de hidroxitirosol, vitamine și antioxidanți, uleiul de măsline conferă o strălucire aparte pielii și ameliorează ridurile.

Uleiul de măsline conține cel puțin 4 tipuri de antioxidanti, care contribuie la neutralizarea acțiunii radicalilor liberi, cei care determină îmbătrânirea pielii și cancerul de piele. De asemenea, potrivit studiilor, persoanele care consumă în mod regulat ulei de măsline extra-virgin prezintă un risc mai mic de a dezvolta cancer de piele după expunerea la radiațiile ultraviolete.

În primul rand, copiii iubesc gustul unui ulei de măsline bun și aromat și savurează cu mai multă plăcere o felie de pâine stropită cu ulei decât o tartină cu unt. Așa că îl poți include în alimentația lor chiar de la vârsta de 6 luni, cu moderație (câte un sfert sau o jumătate de linguriță pentru 2-4 porții de mâncare). Citește despre uleiul de măsline în bucătărie și ia în calcul ideile noastre de feluri de mâncare în care îl poți folosi. Copilul tău va deveni un mic gurmand înainte să îți dai seama.

În al doilea rand, uleiul de măsline extravirgin are proprietăți nutriționale deosebite pentru copii. Acizii linoleici și linolenici pe care îi conține sunt acizi grași pe care îi mai regăsim și în laptele matern și sunt esențiali mai ales pentru dezvoltarea oaselor bebelușului. De asemenea, conține din abundență acid oleic (prezent și el în laptele matern) care ajută la creșterea și buna dezvoltare a creierului copilului. Este bogat în calorii și deseori pediatrii și dieteticienii îl recomandă în cazul copiilor născuți prematur, a celor născuți cu greutate mică sau pentru copiii care au dificultăți de hrănire.

În plus, uleiul de măsline face parte din categoria alimentelor cu grad scăzut de alergii și este ușor de digerat si tolerat de organismul copiilor.

Dacă vrei să te bucuri de toate beneficiile uleiului de măsline, este important să alegi unul extravirgin de foarte bună calitate. Cu cât este mai puțin procesat, cu atât este mai valoros nutritiv.

Nivelul de nutrienți si de polifenoli este variabil de la un tip la altul de ulei de măsline (poate varia de la 180 mg/ kg – un conținut redus de polifenoli pana la 800 mg/ kg – conținut mare de polifenoli) și el ține de calitatea măslinelor din care provine, de metoda de conservare și depozitare, de zona geografică de unde a fost recoltat.

ro_RORomanian
×