Ulei de măsline în bucatarie
Acest produs versatil numit ulei de măsline a însoțit mereu civilizația umană. E un produs de bază în medicină, cosmetică, dar mai ales în bucătărie. Este singurul ulei vegetal care poate fi consumat sau folosit la gătit imediat după presarea mecanică a măslinelor. Nu este un simplu ingredient în farfurie, ci și un condiment. Are arome și gusturi diferite de la un tip de ulei de măsline la altul.
Cum folosești uleiul de măsline în bucătărie?
Aceasta este o problemă limitată doar de imaginația ta. Poți să folosești uleiul de măsline în fel și chip în bucătărie. Uleiurile de măsline sunt unice, fiecare având propriul caracter. E determinat de diverși factori similari celor care conferă aromele unice ale vinurilor bune. De aceea, de multe ori, fiecare ulei vine cu propriile indicații de utilizare în bucătărie:
- uleiul de măsline provenit din regiunea Lazio este foarte potrivit pentru gnocchi, spaghetti și diverse bunătăți cu anghinare
- uleiurile aromatizate sunt ideale pentru preparatele cu legume
- uleiurile din măslinele Coratina, cu gust picant intens, sunt excelente crude, direct pe pâine sau în felurile de mâncare condimentate
Element central în dieta mediteraneană, uleiul de măsline își păstrează cele mai multe beneficii pentru sănătate în diverse situații. Atunci când este consumat în dressinguri pentru salate și în felurile de mâncare care nu necesită gătire la temperaturi foarte înalte – pe legume gătite la abur sau pe pizza imediat ce ai scos-o din cuptor.
Punctul de gătire al uleiului de măsline variază în funcție de calitatea acestuia. Uleiul de măsline extra virgin de calitate (scăzut în acizi grași liberi) are un punct de fum foarte ridicat. Acest tip de ulei constituie o alegere excelenta. Uleiurile de măsline de calitate mai scăzută au un punct de fum mai mic.
Uleiul de măsline extra virgin are un punct de fum cuprins intre 210ºC-185ºC, în funcție de conținutul său de acizi grași liberi.
CONCLUZIA IOOC
(INTERNATIONAL OLIVE OIL COUNCIL)
REFERITOARE LA ÎNCĂLZIREA ULEIULUI DE MĂSLINE:
„Când este încălzit, uleiul de măsline este cel mai stabil dintre toate grăsimile. Asta înseamnă că se comportă bine la temperaturi ridicate de prăjire. Punctul său de fum maxim (210°C – 410ºF) este cu mult peste temperatura ideală pentru prăjit alimente (180°C – 356ºF). Digestibilitatea uleiului de măsline nu este afectată atunci când este încălzit, chiar și atunci când acesta este re-utilizat de mai multe ori pentru prăjit.”
Dacă vei găti uleiul de măsline la temperaturi foarte înalte, riști însă să distrugi toate proprietățile lui bune. Astfel nu te mai bucuri de savoarea lui inițială. În stare cruda, uleiul de măsline scoate în evidență condimentele folosite. De asemenea, echilibrează mâncărurile acide (cele care conțin roșii sau vin) și, în general, amplifică toate aromele dintr-un preparat. Poți să folosești ulei de măsline în următoarele situații (și nu numai):
- direct pe o bucata de pâine bună, în loc de unt
- în tot felul de sosuri și marinade
- în piureuri, în loc de lapte sau smântână
- cu roșii uscate la soare sau brânzeturi
- în fursecuri și prăjituri mai deosebite
- în hummus
- în salate de tot felul