You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Istoria uleiului

Istoria uleiului de masline incepe cu mii de ani in urma, atunci cand au fost descoperiti primii maslini. Inca din preistorie, atat maslinul, cat si uleiul obtinut din fructele sale au fost o sursa inepuizabila de fascinatie si uimire si multe legende le atribuie o origine divina.


Maslinul, arborele etern

Traditia evreiasca spune ca din semintele aduse de un inger si puse intre buzele lui Avraam, ingropat pe muntele Tabor, s-au nascut trei plante: un chiparos, un cedru si un maslin. In Vechiul Testament, porumbelul, care il anunta pe Noe sfarsitul potopului si apropierea de tarm, poarta o ramura de maslin in cioc. Si mitologia greaca prezinta maslinul ca o planta sacra. Este cunoscuta disputa dintre Atena si Poseidon cu prilejul impartirii diverselor regiuni ale Greciei. Cu aceasta ocazie, consiliul zeilor a fagaduit sa dea Attica aceluia din cei doi care-i va darui bunul cel mai de pret. Poseidon i-a daruit calul, iar Atena maslinul, care avea sa asigure prosperitatea locuitorilor. Ea a castigat in felul acesta intrecerea si a devenit patroana cetatii Athenae, care-i poarta de atunci numele. De asemenea, tot in mitologia greaca, Apollo este nascut in Delo sub un maslin, iar Aristeo, fiul lui Apollo si Cirene, a invatat de la nimfele mirtului cum se altoieste maslinul salbatic. Chiar si primii crestini, care au combatut ”inchinarea” pagana la ”copaci”, au respectat maslinul, al carui ulei sacru era necesar pentru ritualurile de consacrare a preotilor.


Marturii legendare

Legenda spune ca, originar din partea de est a Mediteranei, raspandirea maslinului s-a facut in Egipt, Palestina, Creta, Rhodos, Attica, in Italia si apoi de-a lungul bazinului mediteranean. Codul lui Hammurabi, care dateaza din jurul anilor 2500 i.Hr., mentiona uleiul de masline si reglementa vanzarea acestuia. In Egipt, maslinul era considerat arborele sacru si era protejat de Ra, zeul suprem al Soarelui, ramurele sale fiind plasatein pe mormintele imparatilor. Fenicienii, grecii si cartaginezii tranzactionau uleiul de masline si au contribuit astfel la raspandirea si cultivarea maslinelor, utilizate nu doar ca alimente, dar si pentru ingrijirea corpului si pentru iluminat.


Pasiunea italienilor pentru uleiul de masline

Cultura maslinilor are o importanta aparte pentru italieni, care considera maslinul piatra de temelie a marii civilizatii romane. In Italia, maslinul a fost adus de colonistii greci si a fost cultivat de etrusci, care in secolul 7 i.Hr. detineau plantatii foarte mari. Mai tarziu, romanii au organizat rational distributia si comercializarea uleiului de masline. La Roma s-a constituit ”l’arca olearia”, o forma incipienta a bursei unde comerciantii negociau preturile si cantitatile de ulei de masline. Potrivit ilustrilor naturalisti romani, existau zece soiuri diferite de masline, iar uleiul produs era clasificat in cinci categorii. Cel mai valoros, Oleum ex albis ulivis, era obtinut din maslinele neajunse la maturitate deplina, de culoare verde deschis, dupa care urma Viride, obtinut din masline de culoarea cernelei, Maturum - din masline coapte, Caducum - din masline culese de la sol si Cibarium, produs din masline partial distruse si destinat exclusiv sclavilor.

Odata cu declinul imperiului, uleiul de masline incepe sa fie din ce in ce mai rar, iar invaziile barbare aproape au dus la disparitia culturilor de maslini. In Evul Mediu au supravietuit mici plantatii de maslini la unele manastiri si domenii fortificate, in special in Toscana. Ulterior, au fost doar manastirile cele ce au incercat refacerea plantatiilor de mari dimensiuni cedate apoi spre gestionare taranilor cu contracte "ad laborandum", potrivit carora proprietarul primea o parte din recolta de masline si cateva zile de munca. Mai tarziu, in secolul al XII-lea, au fost contractate "ad infinitum", fara limita de timp, astfel incat fermierii s-au angajat in cultivarea maslinilor in schimbul unei rente, de multe ori platita in ulei.

Livezile au reinceput sa se inmulteasca, Florenta devenind un centru important in cultivarea maslinilor, promovand legi stricte care reglementau obtinerea si comercializarea uleiului. Venetia si Genova a inceput sa comercializeze cantitati din ce in ce mai mari de ulei de masline din Corint, Teba, Constantinopol, Provence, Spania și Africa de Nord. La inceputul secolului al XIV-lea, Puglia a devenit o mare livada de maslini, plantatii facandu-si aparitia si in Calabria, Abruzzo, Campania si Sicilia. In acest mod creste importanta extraordinara a acestui aliment pentru aceste regiuni drept pentru care, in 1559, Parafran De Riveira, vicerege spaniol, construieste un drum ce leaga Napoli de Puglia, Calabria și Abruzzo pentru a facilita transportul de uleiului de masline.

Dupa o perioada de acalmie in jurul anilor 1600, ca urmare a dominației spaniole care a ridicat impozitele pentru productia de ulei si a impus contracte la termen cu durata de doi sau trei ani (in detrimentul fermierilor), productia a inceput sa creasca in secolul XVIII odata cu dezvoltarea pietei libere si scutirea de impozite pentru plantatiile de maslini pentru o perioada de patruzeci de ani. Uleiul italian devine cunoscut in toata Europa, si imparateasa Ecaterina a Rusiei primeste mostre de ulei de masline italian inchise intr-un cufar din lemn de maslin. In 1830, Papa Pius al VII-lea instituie un premiu in bani pentru fiecare maslin plantat si ingrijit pana la varsta de 18 luni. Chiar și Regele Umberto, in 1944, a emis un decret, inca in vigoare, care interzice distrugerea maslinilor.


In prezent

Aceasta frumoasa calatorie in timp nu s-a sfarsit inca. Maslinul este peste tot in lume si in fiecare an culturile cresc odata cu interesul oamenilor pentru uleiul de masline. Astazi, majoritatea maslinilor cultivati in lume se gasesc in bazinul Marii Mediterane, desi maslinii sunt cultivati si in America de Sud, Australia, Oceania sau chiar China, dar se spune despre italieni ca sunt cei mai priceputi si cei mai bine organizati in productia uleiului de masline.

Inapoi