ULEIUL DE MASLINE IN BUCATARIE

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Uleiul de masline a insotit mereu civilizatia umana, fiind un produs de baza in medicina, cosmetica, dar mai ales in bucatarie. Este singurul ulei vegetal care poate fi consumat sau folosit la gatit imediat dupa presarea mecanica a maslinelor si nu este un simplu ingredient in farfurie, ci si un condiment, cu arome si gusturi diferite de la un tip de ulei la altul.

Cum il folosesti?

Aceasta este o problema limitata doar de imaginatia ta, pentru ca poti sa folosesti uleiul de masline in fel si chip in bucatarie. Uleiurile de masline sunt unice, fiecare avand propriul caracter, determinat de diversi factori similari celor care confera aromele unice ale vinurilor bune. De aceea, de multe ori fiecare ulei vine cu propriile indicatii de utilizare in bucatarie:

  • uleiurile de masline provenite din regiunea Lazio sunt foarte potrivite pentru gnocchi, spaghetti si diverse bunatati cu anghinare
  • uleiurile aromatizate sunt ideale pentru preparatele cu legume
  • uleiurile din maslinele Coratina, cu gust picant intens, sunt excelente crude, direct pe paine sau in felurile de mancare condimentate

Element central in dieta mediteraneana, uleiul de masline isi pastreaza cele mai multe beneficii pentru sanatate atunci cand este consumat in dressinguri pentru salate si in felurile de mancare care nu necesita gatire la temperaturi foarte inalte – pe legume gatite la abur sau pe pizza imediat ce ai scos-o din cuptor.

Punctul de fum de uleiului de masline variaza in functie de calitatea acestuia. Uleiul de masline extravirgin de calitate (scazut in acizi grasi liberi) are un punct de fum foarte ridicat. Acest tip de ulei constituie o alegere excelenta. Uleiurile de masline de calitate mai scazuta au un punct de fum mai mic.

Uleiul de masline extravirgin are un punct de fum cuprins intre  210ºC-185ºC, in functie de continutul sau de acizi grasi liberi.

CONCLUZIA IOOC (INTERNATIONAL OLIVE OIL COUNCIL) REFERITOARE LA INCALZIREA ULEIULUI DE MASLINE:

„Cand este incalzit, uleiul de masline este cel mai stabil dintre toate grasimile, ceea ce inseamna ca se comporta  bine la temperaturi ridicate prajit. Punctul sau de fum maxim (210°C – 410ºF) este cu mult peste temperatura ideala pentru prajit alimente (180°C – 356ºF). Digestibilitatea uleiului de masline nu este afectata atunci cand este incalzit, chiar si atunci cand acesta este re-utilizat de mai multe ori pentru prajit.”

Daca vei gati uleiul de masline la temperaturi foarte inalte, risti insa sa distrugi toate proprietatile lui bune si sa nu te mai bucuri de savoarea lui initiala. In stare cruda, uleiul de masline scoate in evidenta condimentele folosite, echilibreaza mancarurile acide (cele care contin rosii sau vin) si, in general, amplifica toate aromele dintr-un preparat. Poti sa folosesti ulei de masline:

  • direct pe o bucata de paine buna, in loc de unt
  • in tot felul de sosuri si marinade
  • in piureuri, in loc de lapte sau smantana
  • cu rosii uscate la soare sau branzeturi
  • in fursecuri si prajturi mai deosebite

Nu uita ca cel mai apreciat, cel mai sanatos si cel mai de calitate ulei de masline este cel extravirgin, asa ca alege un ulei de masline adevarat si experimenteaza diferenta.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.