You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

1. Risotto alla milanese: la ricetta tradizionale

Ingrediente:

  • 2 căni de orez special pentru risotto
  • 3 căni supă de pui
  • ulei de masline extravirgin
  • 1 ceapă mica
  • 1 pahar cu vin alb sec
  • 1 linguriţă de şofran
  • 1 lingura de unt
  • 50 grame de parmezan ras
  • piper

Preparare:

  1. Se toacă ceapa fin. Se rade parmezanul. Se încălzeşte supa.
  2. Puneti 3-4 linguri de ulei de masline Feelolio  într-o tigaie adâncă sau cratiţă şi adăugaţi ceapa. După ce s-a înmuiat ceapa, adăugaţi şofranul, iar după un minut şi orezul. Amestecaţi orezul continuu timp de 4-5 minute până când devine translucid. Stingeţi totul cu putin vin alb şi  3 cani de supă fierbinte. Lăsaţi să fiarbă descoperit la foc mic si daca mai este nevoie mai turnati cate putina apa.
  3. Fierbeţi orezul timp de aproximativ 20 de minute, completând treptat cu supă şi amestecând din când în când, până când orezul a fiert, este cremos dar cu miezul al dente.
  4. Adăugaţi untul, parmezanul ras, puţin piper proaspat macinat şi amestecaţi.

Serviti cu un pahar de vin alb sau prosecco !


2. Salata de pui - roșii, pancetta și crutoane crocante

Cea mai buna salata de pui pe care ai gustat-o vreodata

Ingrediente:

  • 1.2 kg pui
  • sare de mare
  • piper negru proaspat macinat
  • ulei de măsline Feelolio
  • 1 pâine ciabatta, rupta în bucăți
  • 12 felii mai mari pancetta
  • 1 buchet de menta proaspata, salata si rucola
  • 145 g rosii semi-uscate în ulei de măsline
  • oțet balsamic

Preparare:

  1. Asezonati puiul cu sare și piper, apoi frecati cu putin ulei de masline. Se pune într-o tavă de  friptură si se lasa 1½ ore sau până când s-a rumenit usor, adăugând pâinea după 30 de minute. Scoateți din cuptor.
  2. Odată ce puiul s-a răcit puțin, rupeti carnea în bucăți lungi cu mâinile  asezati-le deoparte.
  3. Prajiti feliile de pancetta  într-un pic de ulei până devin crocante. Amestecati carnea de pui cu crutoanele,  menta, rosiile si pancetta.
  4. Asezonati cu  un oțet balsamic de calitate și ulei de măsline extravirgin

Serviti cu un pahar de vin alb sau prosecco !


3. Pastele perfecte in doar 15 min

Paste exceptionale pentru copii si nu numai

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 400 gr paste Benedetto Cavalieri
  • ulei de masline extravirgin premium
  • 2 catei usturoi
  • piper proaspat rasnit
  • 70gr Parmigiano Reggiano sau Pecorino Romano

Preparare:

  1. Se incalzesc intr-o tigaie 6 linguri de ulei de masline extravirgin de cea mai buna calitate, catelul de usturoi necuratat si strivit cu cutitul si o stropire de piper proaspat macinat. Se incalzesc maxim 5 minute la foc mic.
  2. Intre timp se fierb pastele in apa cu sare conform indicatiilor de pe ambalaj. Dupa ce au fiert, scurgem pastele si pastram 1 polonic de apa de la paste. Punem pastele in tigaie, eliminam usturoiul si adaogam parmezanul si jumatate de polonic de apa de la paste.
  3. Daca doriti puteti alege o crema cu trufe si ciuperci perfecta pentru paste sau un pesto biologic de pe feelolio.ro.


Sfatul Chef-ului

Alegeti un ulei de măsline extra virgin cu personalitate, nu aveti nevoie de mult pentru ca aroma pastelor provine în principal din acest ingredient, așa că nu vă zgârciți !

Uleiul de masline are o intensitate și un parfum care va face din preparatul dvs o capodoperă :)

Serviti cu un pahar de vin alb sau prosecco !


4. Supă cremă de legume - pentru mari și mici

Clasica supă cremă de legume

Deși gătesc tot felul de combinații și îmi place să mă joc în bucătărie folosind ingredientele preferate, întâmpin dificultăți destul de mari în a prepara ceva care să fie și pe placul Alexiei, astfel încât de cele mai multe ori pentru ea gătesc separat, rețete simple, clasice, dar cu mult gust.

Toți copilașii sunt dificili atunci când vine vorba de alimentație, iar eu am întâlnit prea puțini care să mănânce broccoli sau spanac (de exemplu) însă consider că nu este o tragedie. Sunt multe alte alimente de bază din care se pot obține preparate gustoase și bogate în vitamine.

Supa de astăzi este poate una din cele mai simple, pe care o fac cel mai des și este extrem de gustoasă și bogată în vitamine. Genul de supă ideală începând de la diversificare.

Ingrediente:

  • 3 morcovi (mărime medie-mare)
  • 2 tije apio sau 1/2 țelină (mică)
  • 1 ardei kapia
  • 3 cartofi
  • 1 fir praz
  • 1 păstârnac
  • apă
  • ulei de măsline
  • pâine (prăjită sau crutoane de casă)

calitatea uleiului de măsline este foarte importantă, pentru că acesta are numeroase beneficii pentru sănătate, astfel încăt ideal este să cumpărați un produs certificat

Preparare:

  1. Legumele se curăță și se taie în cuburi, apoi se adaugă într-o oală potrivită și se acoperă cu apă, apoi cu un capac
  2. Am lăsat pe foc până când morcovul s-a înmuiat, apoi am transferat legumele într-un castron, iar zeama am lăsat-o deoparte.
  3. Cu blenderul, am pasat ingredientele și am adăugat zeamă din când în când până am obținut consistența dorită.
  4. La final, am stropit cu ulei de măsline și sare după gust.
  5. Tot cu ulei de măsline am stropit și o felie de pâine prăjită. Cam așa supa Alexiei a devenit și supa noastră, pentru că un gust atât de aromat și o textură cremoasă nu poți refuza. Aștia mici de fapt au gusturi foarte bune, noi greșim încercând să complicăm lucrurile care sunt atât de simple!

O rețetă pentru mari și mici, pici și pitici, prințese și mămici sau prinți și tătici !

Cu drag,

Daniela Niculi, Food for your soul


5. Tagliatelle cu ulei de măsline și parmezan

Cum să ai parte de un prânz elegant la birou?

Când am început proiectul #tucemanancilabirou știam că va fi ceva pe termen lung și chiar dacă frecvența postărilor nu a mai fost atât de intensă ca la început nu înseamnă că el nu merge mai departe, iar rețeta de astăzi doar evidențiază în cel mai simplu mod cam cât de ușor și rapid este să iei un prânz elegant pregătit chiar de tine.

Obișnuiesc să mă trezesc devreme dimineața doar pentru a avea timp să savurez cafeaua în liniște, în timp ce dau un scroll pe facebook sau mai citesc câte un articol. Întotdeauna mi-a plăcut să am timp dimineața, să nu fiu contra cronometru, să ies liniștită și relaxată din casă, poate de aceea nu mi se pare ceva neobișnuit în a pregăti câte ceva de mâncare.

Rețeta de astăzi aproape că nu presupune niciun fel de efort, nici măcar un anume timp dedicat, se poate pregăti în timp ce te speli pe dinți sau îți aplici fondul de ten, iar dacă te organizezi în același timp în care pregătești cafeaua ar putea fi gata mai repede decât îți poți imagina.

Ce să mai încerc eu să detaliez, toată treaba se duce spre 10 minute cu tot cu pregătirea ingredientelor.

Ingrediente:

  • 4 grămezi tagliatelle
  • 1-2 linguri ulei măsline
  • câteva fâșii parmezan
  • roșii cherry (opțional, poate doar așa ca pată de culoare)

Preparare:

  1. Pastele se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj, 6 minute în cazul meu, nici mai mult, nici mai puțin de 6 minute.
  2. Scurse de excesul de apă și clătite sub jet de apă rece, pastele le-am asezonat după gust, un strop de sare este de ajuns, am continuat să mă joc cu parmezanul (un deliciu).
  3. Am adăugat peste paste și 2 roșii cherry pentru un plus de culoare, pentru că aroma în acest preparat a fost oferită de către uleiul de măsline.

O aromă care reușește să transmită cu adevărat emoție și să transforme un preparat aparent banal într-o adevărată călătorie culinară pe colinele Toscanei.


6. Supă cu tăiței de orez, creveți, praz și ou fiert

Cum am făcut supă ramen cu ce-am avut prin casă?

În această vacanță de primăvară am avut de petrecut ceva mai mult timp cu Alexia și mai puțin timp dedicat blogului. Mai ales că am avut-o la noi în vizită și pe neapoata cea mare, care acum are 15 ani. Este o fostă sclifosită în ale gurii, genul de copil care a mâncat cartof crud și alte legume crude până pe la 8 ani.

Era o adevărată provocare când o luam în vacanțe. Acum mănâncă aproape orice, are însă o slăbiciune pentru mâncarea asiatică, dar și acum se ține tot de provocări, la un alt nivel.

M-a rugat să-i fac supă ramen și era ultima seară când mai stătea la noi, așa că nu prea am avut cine știe ce timp la dispoziție să mă pregătesc și să mă documentez. Dar din ce-am avut, am obținut un gust minunat, o supă rapidă pe care o voi repeta de mule ori de acum înainte.

Aveam nevoie de creveți și am optat pentru o variantă congelată, fiind cea mai rapidă modalitate. Cert este că sfatul meu este să alegeți creveții proaspeți, întotdeauna!

Ingrediente:

  • 250 g creveți
  • 1 fir de praz
  • 4 căței de usturoi
  • 1 bucată ghimbir (15 grame)
  • 2-3 fâșii prosciutto sau pancetta/bacon, tăiate în bucăți mici
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • un praf turmeric
  • 1/2 linguriță fulgi ardei iute
  • 1 lingură sos de pește
  • 2 linguri ulei de măsline FEELOLIO
  • 600-700 ml stoc de legume sau pui
  • sare
  • piper
  • 150 g tăiței de orez
  • 3 ouă fierte

Preparare:

  1. Pentru început am pus tăițeii de orez într-un vas cu apă fierbinte și i-am lăsat la înmuiat conform instrucțiunilor de pe ambalaj, în cazul meu până când supa a fost gata :).
  2. Usturoiul l-am feliat, iar ghimbirul curățat l-am tăiat bastonașe subțiri. Prazul l-am tăiat pe lung (doar partea albă și puțin din partea verde).
  3. Într-o oală am pus la încins uleiul de măsline (care a dat o culoare senzațională) peste care am adăugat prazul, usturoiul, ghimbirul, sosul de pește și bucățile de prosciutto.
  4. Condimentele le-am adăugat tot acum și am amestecat la foc iute 2-3 minute, apoi am pus creveții și am turnat zeama de legume caldă. Întâmplarea a făcut să păstrez zeama în care am fiert niște legume pentru salată boeuf, dar în lipsa ei aș fi pus apă cu siguranță, oricum cea mai mare parte din arome este oferită de condimente și creveți.
  5. *Dacă ai un baton de scorțișoară, pune-l în supă și lasă-l acolo până la final. Va da și mai mult gust. 
  6. Am mai lăsat supa 5 minute la foc mic și apoi am închis. 
  7. Pentru a servi, am pus în boluri mai întâi tăițeii, apoi supa aromată cu creveți și praz. Deasupra am așezat câte un ou fiert, tăiat în două, plus încă 2-3 fulgi de ardei iute.
  8. Este o supă extrem de simplă dar cu un gust impresionant. Cu siguranță nu am respectat regulile pentru o supă ramen adevărată, dar ceea ce mi-a ieșit mie aici este o încântare pentru papilele gustative.
  9. Înainte de a servi am picurat puțin sos de soia, fiecare după gust.

Din cantitățile folosite am avut 3 porții generoase de supă. Am gătit, am mâncat și asta a fost tot.


7. Panettone – Reteta originala

Ingrediente pentru prima dospire

~cantitate 1200 g de aluat~

  • Făină Manitoba 250 g
  • Maia primară (împrospătată de 3 ori în cursul zilei) 65g
  • Apă (la temperatura camerei) 125 g
  • Unt moale 70 g
  • Zahăr 65 g
  • Malț 2 g
  • Gălbenuș 50 g

Pentru al doilea aluat

  • Făină Manitoba 62 g
  • Zahăr 50 g
  • Unt moale 40 g
  • Gălbenuș 50 g
  • Smochine 150 g
  • Sare fină 2 g
  • Baton de vanilie 1
  • Miere de salcâm 16 g
  • Coajă de portocală confiată 70 g
  • Pastă de portocale 75 g
  • Pastă de mandarine 30 g
  • Pastă de lămâie 20 g

Pentru ungerea suprafeței

  • Unt 20 g

Pentru pasta de mandarine (FACULTATIV)

  • Mandarine (au portocale sau lămâi) 250 g
  • Zahăr 125 g

Preparare:

Pentru primul aluat

  1. Pentru a pregăti cozonacul, începeți cu primul aluat. Se toarnă într-un vas malțul (1), cele 65 g de zahăr granulat (2) și 125 grame de apă la temperatura camerei (3).
  2. Se amestecă cu un tel până la dizolvarea zahărului (4); după care se toarnă siropul într-un mixer cu bol echipat cu paletă de frământare (5). Apoi se adaugă cele 250 g de făină Manitoba odată (6) și se începe frământarea.
  3. După aproximativ 5 minute alatul prinde deja consistență (7), se adaugă 65 g de maia primară împrospătată de 3 ori pe parcursul unei zile (8) și se continuă frământatul la viteză moderată. Între timp, se prepară o emulsie din unt și gălbenușul de ou. Se adaugă cele 70 g de transfer de unt moale într-un bol și se amestecă cu un tel manual, până când se obține o consistență cremoasă. Se adaugă aproximativ jumătate din gălbenușuri (9) și se amestecă.
  4. Apoi se adaugă restul (10) și se amestecă din nou, astfel încât să se obțină o emulsie omogenă (11). În acest punct, se adaugă jumătate în mixerul cu bol în funcțiune (12).
  5. Pentru a facilita absorbția, folosind o tavă, se separ aluatul care a rămas pe brațe și se pornește din nou mixerul. Când aluatul este complet uscat și untul a fost absorbit complet, se adăugă restul emulsiei de unt și gălbenuș (13). Se frământă din nou până când amestecul este neted și omogen (14), apoi se transferă pe o suprafață de lucru, folosind o spatulă separatoare (15).
  6. Se dă o formă sferică aluatului (16), se transferă într-un vas de sticlă, se acoperă cu folie alimentară (17) și se lasă să crească timp de aproximativ 12 ore la o temperatură de aproximativ 26° până când își va fi triplat volumul (18). Între timp, dacă doriți, pregătiți pasta de mandarine, portocale sau lămâie (a se vedea caseta din partea de jos).

Pentru a doua dospire

  1. Pentru a doua dospire a cozonacului, folosind o spatulă, se separă primul aluat (dospit) din vasul de sticlă și se transferă în mixerul cu bol, echipat cu paletă de frământare. Se adaugă 65 g de făină Manitoba (1) și se pornește mixerul la viteză moderată până la absorbția completă a făinii. Apoi se adaugă masele aromatice, cum ar fi pasta de portocale, cea mandarine și cea de lămâie (2); apoi se adaugă mierea (3) și semințele de vanilie (4). Se pornește din nou mixerul până la absorbirea completă a aromelor (5). Între timp, se prepară din nou emulsia, cu 40 g de unt și 50 g gălbenuș, unindu-le în două rânduri, conform indicațiilor de mai sus (6).
  2. De îndată ce aluatul va fi elastic, se oprește mixerul și se adaugă 50 g de zahăr (7). Se pornește din nou mixerul timp de câteva minute și se adaugă un praf de sare (8). Se lasă să se absoarbă și se oprește din nou mixerul. Se adaugă emulsia de untul, tot în două rânduri (9) și se lucrează aluatul, până când va fi bine închegat (10). Între timp, se pun la înmuiat stafidele (11) și se taie cubulețe chitra și portocala confiate (12).
  3. În acest punct, se scurg bine stafidele și se pun într-un vas, se adaugă și portocala confiata și se amestecă (13). Pentru a vă asigura că aluatul este gata, opriți mixerul, scoateți o bucată și dacă, trăgând de ea cu mâinile, se subțiază, dar nu se rupe ușor, înseamnă că a ajuns la elasticitatea corectă (14); dacă nu este gata, se mai frământă aluatul câteva minute, în caz contrar, se adaugă amestecul de fructe confiate și stafide în mixer (15) și se pornește din nou la o viteză moderată.
  4. În cazul în care amestecul de fructe și stafide confiate este bine încorporat, opriți mixerul, scoateți brațul de amestecare și lăsați alatul să se odihnească aproximativ 20 de minute în vasul mixerului (16), acoperindu-l cu o pânză. Apoi se transferă pe planul de lucru, se desface puțin (17) și se lasă să se odihnească timp de încă 30 minute la temperatura camerei (18); nu va mai fi nevoie să îl acoperiți. Nu vă faceți griji dacă aluatul este puțin lipicios, folosiți o spatulă pentru a-l lucra mai ușor.
  5. După cele 30 de minute, se iau 1050 de grame de aluat, se rotunjește ulor, astfel încât să capete o formă sferică și se transferă într-o formă de hârtie de 1 kg (dimensiunile exacte sunt 22 cm în diametru și 8 cm înălțime) (1). Aluatul rămas (aproximativ 150 g) să folosește pentru a pregăti doi cozonaci mici folosind formele de brioșe (2). Se încălzește cuptorul la 35 ° apoi se oprește, se acoperă cozonacul cu un capac de sticlă (3) și se lasă, împreună cu cozonăceii, să crească în cuptor timp de 6-8 ore.
  6. Odată crescut, se lasă descoperit la temperatura camerei timp de aproximativ 30 de minute, în acest fel, se va forma o peliculă subțire pe suprafață. Cu un cuțit se face o incizie în formă de cruce (4) și se adaugă un cub de unt în centrul crucii (5). Se coace la 175 ° în mod static timp de 50 minute, după 20-25 de minute se scot cozonăceii și se lasă î continuare la copt cozonacul pentru restul minutelor din timpul de coacere indicat. Apoi se scoate din cuptor și se înțeapă cu două bețe de metal pe cele două margini exterioare (7). Se lasă să se răcească cu susul în jos peste noapte, folosind două oale sau două boluri de aceeași înălțime pentur a-l fixa (8). În dimineața următoare, se îndepărtează bețele și cozonacul dumneavoastră va fi gata de gustat (9)!
  7. Dacă doriți, puteți face pasta din diferite citrice de prin casă. Pentru a face pasta de mandarine, mai întâi se spală (1) și se îndepărtează capetele; apoi, fără a le curăța, se taie mai întâi jumătăți (2) și apoi felii care vor fi din nou tăiate în două (3).
  8. Se transferă într-o cratiță și se adaugă zahărul (4), se amestecă (5) și se lasă să se coacă timp de aproximativ 15-20 de minute, până când s-a dizolvat zahărul (6).
  9. În acest punct, se pune pe aragaz și se fierbe la foc mic timp de 35-40 de minute (7). Odată fierte, se lasă să se răcească și se amestecă totul cu un mixer manual (8), până la obținerea pastei de mandarine dorite (9).

Recomandare

  • Înainte de a utiliza maiaua primară, împrospătați-o de 3 ori în aceeași zi, la intervale de aproximativ 2 ore, până când s-a dublat în volum. Pentru împrospătare, folosiți făină Manitoba.
  • Pentru a pregăti pasta de citrice (opțional), puteți utiliza aceeași tehnică pe care am folosit-o pentru a prepara pasta de mandarine. Cantitățile vor rămâne neschimbate.
  • După ce s-a răcit, închideți cozonacul într-o pungă pentru alimente timp de două zile: astfel, va elibera toate aromele.

Păstrare

Datorită maialei primare, odată copt, cozonacul se păstrează bine închis într-o pungă de plastic timp de 1 săptămână. În mod alternativ, acesta poate fi congelat după coacere.

Craciun fericit !!!

Sursa: Giallo Zafferano


8. Lasagna lui Gennaro

Cum sa faci Lasagna lui Gennaro cu ulei de masline in 30 de minute ?

O reteta ideala pentru o duminica linistita in familie !

Ingrediente:

  • Ulei de masline extravirgin FeelOlio 2 linguri
  • 1 ceapa mica, tocata marunt
  • 1 morcov mic, fin tocat
  • 300g carne de vită tocată
  • 300g carne de porc tocată
  • sare si piper negru proaspat macinat
  • 400g de roșii tocate + o canita de apa sau o conserva de rosii cu tot cu zeama din cutie
  • 8-10 foi de lasagna
  • 80g parmezan proaspăt ras

Pentru sos alb:

  • 60g Unt
  • 40g făină
  • 500ml lapte
  • 20g parmezan proaspăt ras

Preparare:

  1. Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie mare, se adauga ceapa si morcovul si se lasa cateva minute.
  2. Se adauga carnea tocata si se condimentează cu sare.
  3. Se adauga rosiile tocate si apa, se face focul mic, se acoperă cu un capac și se fierbe ușor timp de aprox 2 ore, amestecand din cand in cand.
  4. Se incalzeste cuptorul la 200°C.
  5. Pentru a face sosul alb, se topeste untul intr-o tigaie mica la foc mediu.
  6. Se amestecă cu făină, fie cu o lingura de lemn sau tel pentru a forma o pastă și se amestecă cu un pic de lapte.
  7. Se adauga restul de lapte treptat, amestecand tot timpul, pana cand incepe sa se ingroase la o consistență cremoasă.
  8. Luati tigaia de pe foc, adaugati parmezan si condimentati cu sare si piper.
  9. Asezati intr-un vas termorezistent dreptunghiular uns cu unt foile de lasagna cu un pic de Bolognese.
  10. Aranjați cate o foaie de lasagna si sos bolognese iar ultima foaie o puteti stropi cu un pic de sos alb si parmezanul ras.
  11. Astfel se încheie lasagna cu un topping de sos alb și parmezan presarat.
  12. Gatiti la cuptor pentru aproximativ 35-40 de minute, pana devine ultima foaie auriu-maronie.
  13. Scoateti din cuptor si lăsați să se odihnească timp de câteva minute apoi serviti ! :)

#lasagna #uleidemasline

Sursa: Good to Know


9. Gennaro’s spaghetti alla puttanesca

Ingrediente:

  • 400 g spaghetti sau penne - gasiti aici
  • ulei de masline extravirgin FeelOlio
  • 4 catei usturoi usor striviti
  • 3 anchoa file
  • 2 ardei iuti, tocati marunt (la alegere)
  • o mana de masline negre fara samburi sau crema de masline negre - gasiti aici
  • 2 maini pline cu rosii decojite si busuioc proaspat - gasiti aici
  • parmezan - pentru final

Preparare:

  1. Fierbeti pastele in apa cu sare conform indicatiilor de pe eticheta.
  2. Intre timp, puneti la foc mediu o tigaie cu ulei de masline extravirgin impreuna cu usturoiul.
  3. Turnati maslinele si file-ul de anchoa si lasati-le 2 min pana cand usturoiul devine usor galben.
  4. Puneti rosiile in tigaie si sosul din borcan sau o masura de apa.
  5. Lasati totul sa fiarba 3-4 min pana cand sosul incepe sa scada usor.
  6. Scurgeti pastele si puneti-le in tigaie impreuna cu busuiocul.
  7. Dupa 2 minute puteti servi cu parmezan proaspat ras :)

Un weekend minunat va dorim !

Sursa: Jamie Oliver


10. Tagliatelle cu trufe

Ingrediente:

  • 250 de g de tagliatelle cu trufe(le gasiti la noi in shop)
  • 200 ml smantana lichida
  • 50 g parmezan ras
  • 20 g unt
  • sare, piper
  • ulei de masline extravirgin

Preparare:

  1. Pentru inceput punem pastele la fiert in apa clocotita.
  2. Le fierbem conform instructiunilor de pe ambalaj.
  3. Le strecuram si le asezam sa se odihneasca.
  4. Intr-o tigaie, topim untul, adaugam smantana si lasam sa dea in clocot, adaugam parmezan ras, sare si piper proaspat macinat dupa gust.
  5. Fierbem la foc mic si amestecam pana cand sosul incepe sa se ingroase.
  6. Cand este gata il luam de pe foc si adaugam pastele.
  7. Servim imediat, cu parmezan ras deasupra.
  8. Pentru a da un plus de savoare stropim cu putin ulei de masline extravirgin fructat.

Pofta buna !