Oregano este o plantă minunată, de utilizat și la gătit, dar și terapeutic, pe măsură necesităților. Numele ei înseamnă „bucuria muntelui” și oregano a fost venerat că simbol al fericirii de către vechii greci și români.
De aceea imaginile înfățișează adesea mirii și miresele acelor timpuri încoronați cu coroane de oregano, această fiind o larg răspândită tradiție. Deși oregano este popular în bucătăria mediteraneană, în alte părți ale lumii precum și în România acesta este cunsocut mai mult că un condiment.
Acest lucru îi face o mare nedreptate acestei plante medicinale, întrucât astăzi știm că oregano conține vitaminele A, C, E și K, dar și fibre, folat, fier, magneziu, vitamina B6, calciu și potasiu. În plus, oregano, care este uneori numit măghiran sălbatic (și este strâns înrudit cu măghiranul dulce, propriu-zis ), conține substanțe fitochimice puternice, care furnizează numeroase beneficii pentru sănătate.
Oregano :5 beneficii de sănătate
1. Antioxidanți pentru sprijinirea sistemului imunitar
Un agent activ din oregano este acidul rozmarinic, care este un puternic antioxidant ce ar putea sprijini sănătatea sistemului imunitar. Oregano are una dintre cele mai înalte evaluări ale activității antioxidante, cu de 42 de ori mai mult decât efectul antioxidant al merelor. Potrivit unui studiu:
“… aportul alimentar de ierburi [inclusiv oregano] ar putea… contribui semnificativ la aportul alimentar total al antioxidanților de origine vegetală, și ar putea fi o sursă chiar mai bună de antioxidanți alimentari decât multe alte grupe de hrană, precum fructele obișnuite, cele de pădure, cerealele și legumele.”
2. Antifungic, antibacterian și ar putea chiar să omoare MRSA (stafilococul auriu multiplu rezistent la antibiotice)
Carvacolul și timolul, două substanțe fitochimice din oregano sunt antimicrobiene puternice. Cercetările au arătat că uleiurile esențiale din oregano ar putea omorî patogenul transmis alimentar Listeria și supermicrobul MRSA (făcându-l o suplimentare folositoare la săpunurile de mâini și dezinfectante). Potrivit unuia dintre cercetătorii implicați în studiul MRSA:
“Am făcut câteva teste preliminare și am descoperit că uleiul esențial din oregano omoară MRSA la o diluție 1:1000. Testele arată că uleiul omoară MRSA atât că lichid, cât și că vapori, și activitatea lui antimicrobiană nu este diminuată prin încălzirea lui în apă clocotită.”
Studiile au mai găsit că uleiurile esențiale de oregano sunt folositoare împotriva anumitor specii de Candida.
3. Proprietăți anti-inflamatorii
Oregano conține beta-cariofilen (E-BCP), o substanță care inhibă inflamațiile și ar mai putea fi benefică și pentru afecțiuni incluzând osteoporoză și arterioscleroza, că și sindromul metabolic.
4. Util pentru infecțiile cailor respiratorii superioare
Oregano mai are potențial și pentru activitate antivirală. Un spray ce conține uleiuri aromatice esențiale din cinci plante, inclusiv oregano, poate alina „imediat” în mod semnificativ simptomele la cei cu infecții ale cailor respiratorii superioare.
Dacă ajungi la pat cu o viroză sau răceală, uleiul de oregano poate și el să fie util. În general cu cât este mai înalta concentrația de carvacrol, cu atât este mai eficient uleiul. Interesant, oregano încurajează producerea de transpirație că un mod de detoxifiere, și ingerarea lui ar putea ajută corpul să scape de mucusul nedorit din plămânii tăi.
5. Efecte de lupta anti-cancer
Extractul de oregano s-a arătat că „ducând la oprirea creșterii și la moartea celulară într-o manieră depinzând de timp și doză” la celulele canceroase ale colonului. O substanță fitochimica din oregano, carnosolul, a fost „evaluată în ce privește proprietățile anticancerigene la cancerele la prostată, san, piele, leucemie și de colon, cu rezultate promițătoare” conform studiilor făcute și citate mai jos în resurse.
Iată o altă lista de 15 afecțiuni suplimentare pentru care oregano ar putea fi util:
Răceală
Dureri musculare
Acnee
Mătreață
Bronșită
Dureri de dinți
Balonare
Dureri de cap
Afecțiuni ale inimii
Alergii
Paraziți intestinali
Dureri de urechi
Oboseală
Respinge insectele
Crampe menstruale
Mai mult decât aromă: de ce să utilizezi oregano la gătit?
Gustul cald, aromat al oreganoului merge bine cu multe mâncăruri (nu doar italiene). Încearcă să îl adaugi la sosurile de salată sau la legume, pentru început. .
Un studiu a concluzionat că adăugarea unui amestec (blend) de condimente bogate în antioxidanți și care includea oregano înainte de gătirea cărnii , a redus în carne nivelul de malondialdehida (un marcator pentru oxidare) cu 71%.
Cercetătorii au utilizat un amestec de:
Cuișoare
Scorțișoară
Oregano
Rozmarin
Ghimbir
Piper negru
Paprika (boia de ardei)
Praf de usturoi
Chiar dacă nu eșți grădinar, oregano este o plantă care este foarte ușor de crescut acasă, care ți-ar oferi practic o rezervă gratuită și permanent proaspătă a acestei minunate plante. Încă și mai bine, oregano este o plantă perenă, ceea ce înseamnă că va crește din nou an de an (merge și cultivată în ghivece).
Doar taie cât ai nevoie și folosește-l proaspăt sau usucă-l înainte de utilizare (oregano uscat mai este găsit și în amestecul popular de condimente „ierburi de Provence”). Păstrează oregano uscat într-un recipient închis ermetic și într-un loc întunecos și rece.
Când cumperi oregano, probabil că vei găși două varietăți: oregano mediteranean (cunoscut că oregano grecesc, turcesc și european) și oregano mexican.
Deși aromele sunt similare, cele două provin din două plante diferite: oregano mexican de fapt este mai aproape înrudit cu lămâiță și are o aromă mai puternică, mai acută și mai puțîn dulce decât cel mediteranean.
Când este vorba de alegerea pentru gătit, oregano mexican merge bine la felurile de mâncare aromate intens, împreună cu condimente precum chimenul (chimionul) și boia de ardei iute. Cel mediteranean merge bine cu mâncărurile italiene, peștele, salatele, legumele și alte feluri de mâncare cu arome mai lejere.
Uleiul de oregano este o minunată suplimentare a trusei tale medicale naturale
Pe lângă utilizările culinare, uleiul de oregano ar mai putea fi util și pentru lupta împotriva multor tipuri de infecții, acest lucru făcând din el un remediu casnic foarte folositor. De exemplu, proprietățile antibacteriene, antivirale și antifungice ale uleiului de oregano ar putea fi utile pentru:
- Inhibarea creșterii Klebsiella pneumoniae și Staphylococcus aureus, germeni ce pot cauza infecții respiratorii. Ar mai putea lupta și cu bacteriile multiplu rezistente la antibiotice.
- Infecțiile tractului urinar deoarece inhibă creșterea E. Coli, Proteus și Pseudomonas aeruginosa, bacterii ce pot fi baza infecțiilor urinare .
- Infecții parazitare. Uleiul de oregano s-a arătat a fi mai eficient împotriva amoebei parazitare Giardia decât medicamentul Tinidazol.
- Boli transmisibile alimentar. Mulți dintre patogenii transmisibili alimentar, inclusiv Listeria, Salmonella, E. Coli și Shigella dysenteria sunt inhibați de uleiul de oregano. Nu doar că adăugarea uleiului la mâncăruri ajută la omorârea unor astfel de bacterii, dar utilizarea uleiului esențial pur în caz de toxiinfectii alimentare ar putea ajută la alinarea simptomelor.
Poți utiliza uleiul de oregano într-o mulțime de feluri, depinzând de nevoile tale de sănătate:
Aplicare locală în caz de infecție micotică (piciorul atletului) sau infecții de aceeași natură ale unghiilor. Încearcă să îți înmoi picioarele într-un lighean cu apă cu câteva lingurițe de ulei, sau să freci cu ulei diluat (1 picătură de ulei într-o linguriță de ulei de măsline sau din nuca de cocoș) unghiile sau pielea.
Inhalare pentru a trata infecțiile sinusurilor sau răcelile. Doar pune câteva picături de ulei într-o oală cu apă clocotită. Inhalează cu grijă aburul, fiind atent să nu te arzi.
Sub limba pentru a ajută la tratarea infecțiilor sau paraziților. Diluează uleiul (1 picătură de ulei cu 1 picătură de ulei auxiliar) și pune una sau două picături diluate sub limba. Ține pentru câteva minute, apoi clătește–ți gură cu apă. Repetă procedura de patru ori pe zi.
Surse:
https://viataverdeviu.ro/oregano-beneficiile-pentru-sănătate
http://www.medicalnewstoday.com/articles/130620.php
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19616925
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19373612
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/02/01/oregano-health-benefits.aspx -oregano