DESPRE MASLINE

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Stiai ca un maslin salbatic infloreste si incepe sa dea rod cand atinge varsta de 8 ani? Apoi, ei pot rodi anual timp de sute de ani – majoritatea maslinilor traiesc 400-500 de ani, iar despre unii se crede ca au atins 1000 de ani.

Unii dintre cei mai batrani maslini se afla in Italia, tara in top trei producatoare de masline din care se fabrica ulterior ulei sau care se vand sub forma de pasta de masline ori in saramura. Maslinele sunt printre cele mai vechi alimente cunoscute de om, iar astazi se gasesc intr-o varietate de culori si arome. Toate maslinele sunt verzi la inceput si isi schimba culoarea pe masura ce se coc (trec de la maro la violet si apoi la negru).

Pe teritoriul Italiei au fost  identificate peste 300 de varietati de masline, dar cele mai importante soiuri sunt:

  • Coratina – un soi de masline foarte raspandit, specific zonei Puglia din sudul Italiei; au o productivitate ridicata si din ele se produce un ulei bogat in polifenoli, cu gust intens fructat, amar si picant.
  • Ogliarola Barese – provine tot din regiunea Puglia si este un soi de masline cu gust complex, din care se produce unul dintre cele mai apreciate uleiuri.
  • Frantoio – varietate de masline specifica centrului Italiei, in special in regiunile Toscana si Abruzzo si recunoscuta pentru aroma fructata si stabilitatea in timp.
  • Nocellara del Belice – soi de masline raspandit in Sicilia, cu productivitate constanta si cu gust similar cu rosia coapta; din aceste masline se obtine un ulei cu aroma delicata, dar sunt consumate des si in saramura.
  • Biancolilla – provine tot din Sicilia, iar din acest soi se obtine un ulei limpede la culoare.
  • Moresca – este o varietate siciliana care produce un ulei mediu fructat si usor picant.
  • Carolea – soi de masline care se adapteaza chiar si la altitudini de aproape 1000 metri, caracteristic zonei Calabria, care produce un ulei de masline cu gust fructat moderat; aceasta varietate se cultiva si pentru consumul ca atare al maslinelor.
  • Taggiasca – caracteristic Liguriei (uneori le puteti gasi chiar denumite Liguria), acest soi de masline se coace tarziu si produce un ulei dulceag, galben verzui; maslinele sunt mici, dar intens aromate.
  • Moraiolo – varietate raspandita in Italia centrala, din care se produce un ulei bogat in squalen si polifenoli, cu un gust puternic.
  • Casaliva – sunt masline cu aroma echilibrata si parfumata si se cultiva in special in zonele nordice, in regiunile Vento, Trentino si Lombardia.

In shop-ul nostru, Feelolio.ro  gasesti uleiuri de masline din toate aceste variatati sau combinatii unice de soiuri, toate recoltate manual si apoi presate la rece.

Cand se culeg maslinele?

Data recoltei variaza in functie de maturarea maslinelor, dar si de la o regiune la alta, insa este preferabil ca ele sa fie culese cat sunt inca verzi. Astfel, uleiul va fi unul foarte proaspat si puternic aromat. In general, maslinele se culeg incepand cu luna octombrie, producatorii de ulei de masline adevarat le proceseaza imediat ce au fost culese astfel incat sa pastreze toate proprietatile nutritive si terapeutice intacte.

Cum se culeg maslinele?

Una dintre cele mai cunoscute metode este culegerea manuala. Din pom, maslinele sunt adunate de mana in cosuri, iar astfel nu sunt afectate nici fructele sau frunzele si nici maslinii (o maslina cazuta se oxideaza mai repede). Aceasta metoda asigura producerea unui ulei de foarte buna calitate, dar necesita multa forta de munca si este astfel mai scumpa.

Tot o metoda de culegere manuala este ”raccattatura”, iar aceasta consta in strangerea maslinelor cazute pe o plasa speciala asezata de-a lungul perioadei de recoltare, sub pomi. Maslinele culese altfel sunt prea mature in momentul culegerii si pot putrezi sau pot fi contaminate cu mucegai, iar uleiul rezultat poate avea o aciditate ridicate si defecte organoleptice.

Maslinele mai sunt culese si prin scuturare, cu o masina speciala care vibreaza cauzand caderea maslinelor pe plase speciale. Folosind acest procedeu mecanic, timpul dedicat culegerii este redus si nu exista mari riscuri ca ramurele si maslinele sa fie vatamate. O alta metoda semi-mecanica de culegere este trierea, care presupune utilizarea unui dispozitiv asemanator cu o grebla cu ajutorul caruia se trag maslinele de pe ramura, care sunt stranse apoi in cosuri sau plase speciale.

Beneficiile maslinelor pentru sanatate

Maslinele necoapte sunt foarte amare si nu sunt comestibile decat dupa ce este eliminata oleuropeina, substanta care le confera gustul amar, iar acest lucru se poate realiza printr-o varietate de procese. Iti recomandam doar maslinele preparate traditional, inmuiate in ulei sau saramura. Astfel, isi vor pastra aroma naturala, dar si toate beneficiile.

Maslinele au un indice glicemic foarte mic, sunt o sursa foarte buna de fibre si sunt bogate in fier, vitamina E si acizi grasi monosaturati. Nu duc lipsa nici de antioxidanti sau minerale esentiale cum ar fi calciu si magneziu. Le poti consuma simple, cu ierburi aromatice sau umplute cu alte ingrediente cum ar fi migdalele, in salate sau cu tot felul de crostini.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.