La ce/câte suntem dispuși să renunțăm de dragul comodității

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Expresia, precum si productia de „alimente artizanale” este una noua in Romania

Productie artizanala inseamna elaborarea de produse intr-o scara relativ mica, cateva zeci pe serie, utilizarea in mica masura a tehnologiei. Productia artizanala se bazeaza mai mult pe manopera si pe faptul ca nu se folosesc produse artificiale (E-uri) pentru a creste termenul de valabilitate si a reduce, implicit, costurile de productie. In productia industriala mecanizarea este excesiva, vorbim despre utilizarea de aditivi pentru a ieftini produsele sau de introducerea de componente ieftine ori chiar gratuite, cum ar fi aerul si apa.

Exista o clientela in Romania care apreciaza produsele gastronomice, clientela aceasta are un nivel de trai superior, iar preturile sunt rezonabile raportate la nivelul de calitate.

Mihaela Bilic spune:

„Toată lumea mănâncă paste, măcar din când în când. Când eram eu mică se numeau macaroane sau fidea, numai atâta exista. Și se fierbeau până deveneau moi, chiar extra-moi. Acum avem toate formele și culorile de paste, iar de la italieni am învățat că se fac din grâu dur și se fierb cât să rămână „al dente”, un pic tari. Așa e corect și pentru digestie și pentru siluetă.
Macaroanele de ieri se numesc azi penne, de departe cea mai populară formă de paste, întrecând și clasicele spaghete, probabil din considerente practice: sunt scurte, nu mai trebuiesc înfășurate pe furculiță, iar impregnarea cu sos e mai eficientă, nu doar se lipește de ele, ci le și umple? Timpul de fierbere e și el stabilit: 11minute.
Până aici nimic nou, veți spune. Însă industria alimentară trebuie să aducă mereu pe piață produse/idei care să ne satisfacă dorința de schimbare și, de ce nu, comoditatea. Așa au apărut pastele cu fierbere rapidă, care în loc de 11 minute sunt gata în 3? Similar orezului prefiert, timpul nostru de gătit se scurtează. Deși pare un avantaj, economia pe care o obținem nu e în favoarea sănătății, e ca un fel de legumă sau pui crescute intensiv. Daca amidonul are nevoie de 10 minute ca să se umfle treptat, de ce să inventăm un amidon mai moale (mai rafinat) care absoarbe apa rapid? Cât de multă grabă sau nerăbdare să existe în viața noastră încât să nu ne mai permitem 8 minute în plus? În stilul ăsta o să ajungem să avem paste instant, peste care doar torni apă fiartă și gata!?
„Mai repede”a ajuns să fie, în materie de nutriție, ceea ce este „mai bine” în psihologie: dușmanul binelui, al sănătății. Cu cât ceva e rapid de preparat cu atât e mai procesat și îngrașă mai tare. Cu cât un produs e mai moale și mai ușor de mestecat, cu atât e mai rafinat. Nu de economie de timp avem nevoie când vine vorba de mâncare, ci de produse cât mai apropiate de starea lor naturală. Dacă nu rafinam zahărul n-ar fi existat riscul de supraconsum, oamenii ar fi obosit să mestece trestie de zahar. Nu de fast-food avem nevoie, ci de good-food. Și asta necesită măcar 11 minute „

Sursa: https://www.facebook.com/mihaela.bilic/?fref=ts

Si acum sa revenim la pastele traditionale care nu se regasesc in supermarket

PASTELE  INTEGRALE DIN GRIS DE GRAU DUR – Timp de fierbere 11-13 min

Pastele Benedetto Cavalieri sunt renumite în întreaga lume pentru:

  • selectarea atentă a materiilor prime, care sunt cultivate în soluri potrivite, mai ales pe dealurile din Puglia și Basilicata; grâul este cultivat fără utilizarea masivă și frecventă de îngrășăminte chimice, care sporesc producția în detrimentul calității;
  • metoda de prelucrare definită ca fiind „DELICATĂ”: amestecare prelungită, frământare lentă, presare și modelare cu echipamente de bronz și uscare la temperatură scăzută. Toate acestea permit păstrarea gustului tipic, asigură o consistență absolut naturală și o mare permeabilitate la condimente. În cele din urmă, „Metoda delicată”, garantează păstrarea completă a valorilor nutritive prețioase ale apreciatului grâu dur.
  • pasiunea, grija și dorința de a asigura în mod continuu calitatea, valori pe care familia Cavalieri le transmit din generație în generație.

Le gasiti AICI

Despre „Benedetto Cavalieri”, paste care se regasesc in restaurantele cu stele Michelin gasiti recenzii AICI

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.