Descoperă savoarea autentică a Italiei

Istoria uleiului de măsline

Istoria uleiului de măsline începe cu mii de ani în urmă, atunci când au fost descoperiți primii măslini. Încă din preistorie, atât măslinul, cât și uleiul obținut din fructele sale au fost o sursă inepuizabilă de fascinație și uimire și multe legende le atribuie o origine divină.

Măslinul, arborele etern

- istoria uleiului de măsline -

Tradiția evreiască spune că din semințele aduse de un înger și puse între buzele lui Avraam, îngropat pe muntele Tabor, s-au născut trei plante: un chiparos, un cedru și un măslin. În Vechiul Testament, porumbelul, care îl anunța pe Noe sfârșitul potopului și apropierea de țărm, poartă o ramură de măslin în cioc. Și mitologia greacă prezintă măslinul că o plantă sacră. Este cunoscută dispută dintre Atena și Poseidon cu prilejul împărțirii diverselor regiuni ale Greciei. Cu această ocazie, consiliul zeilor a făgăduit să dea Attica aceluia din cei doi care-i va dărui bunul cel mai de preț. Poseidon i-a dăruit calul, iar Atena măslinul, care avea să asigure prosperitatea locuitorilor. Ea a câștigat în felul acesta întrecerea și a devenit patroana cetății Athenae, care-i poartă de atunci numele. De asemenea, tot în mitologia greacă, Apollo este născut în Delo sub un măslin. Iar Aristeo, fiul lui Apollo și Cirene, a învățat de la nimfele mirtului cum se altoieste măslinul sălbatic. Chiar și primii creștini, care au combătut ”închinarea” păgână la ”copaci”, au respectat măslinul. Uleiul său sacru era necesar pentru ritualurile de consacrare a preoților.

—Pngtree—olive tree image_6398449

Mărturii legendare

Legenda spune că...

originar din partea de est a Mediteranei, răspândirea măslinului s-a făcut în Egipt, Palestina, Cretă, Rhodos, Attica, în Italia și apoi de-a lungul bazinului mediteranean. Codul lui Hammurabi, care datează din jurul anilor 2500 i.Hr., menționa uleiul de măsline și reglementa vânzarea acestuia. În Egipt, măslinul era considerat arborele sacru și era protejat de Ra, zeul suprem al Soarelui, rămurele sale fiind plasate pe mormintele împăraților. Fenicienii, grecii și cartaginezii tranzacționau uleiul de măsline și au contribuit astfel la răspândirea și cultivarea măslinelor, utilizate nu doar ca alimente, dar și pentru îngrijirea corpului și pentru iluminat. Istoria uleiului de măsline este una fascinantă și merită descoperită pe îndelete… 

Cultura măslinilor

Cultura măslinilor are o importanță aparte pentru italieni. Aceștia consideră măslinul piatră de temelie a marii civilizații romane. În Italia, măslinul a fost adus de coloniștii greci și a fost cultivat de etrusci. Aceștia, în secolul 7 i.Hr. dețineau plantații foarte mari. Mai târziu, romanii au organizat rațional distribuția și comercializarea uleiului de măsline. La Roma s-a constituit ”l’arca olearia”, o formă incipientă a bursei unde comercianții negociau prețurile și cantitățile de ulei de măsline. 

Potrivit iluștrilor naturaliști romani, existau zece soiuri diferite de măsline, iar uleiul produs era clasificat în cinci categorii. Cel mai valoros, Oleum ex albis ulivis, era obținut din măslinele neajunse la maturitate deplină. Acestea aveau culoarea verde deschis. După care urma Viride, obținut din măsline de culoarea cernelei, Maturum – din măsline coapte, Caducum – din măsline culese de la sol și Cibarium, produs din măsline parțial distruse și destinat exclusiv sclavilor.

"Dispariția" uleiului de măsline

Odată cu declinul imperiului, uleiul de măsline începe să fie din ce în ce mai rar. Invaziile barbare aproape au dus la dispariția culturilor de măslini. În Evul Mediu au supraviețuit mici plantații de măslini la unele mânăstiri și domenii fortificate, în special în Toscana. 

Ulterior, au fost doar mânăstirile cele ce au încercat refacerea plantațiilor de mari dimensiuni cedate apoi spre gestionare țăranilor cu contracte „ad laborandum”. Potrivit acestor contracte, proprietarul primea o parte din recolta de măsline și câteva zile de muncă. Mai târziu, în secolul al XII-lea, au fost contractate „ad infinitum”, fără limită de timp. Astfel, fermierii s-au angajat în cultivarea măslinilor în schimbul unei rente, de multe ori plătită în ulei.

Livezile de ulei de măsline

Livezile au reînceput să se înmulțească, Florența devenind un centru important în cultivarea măslinilor. Promova legi stricte care reglementau obținerea și comercializarea uleiului. Veneția și Genova a început să comercializeze cantități din ce în ce mai mari de ulei de măsline. Le aduceau din Corint, Teba, Constantinopol, Provence, Spania și Africa de Nord. La începutul secolului al XIV-lea, Puglia a devenit o mare livada de măslini. Plantații noi și-au făcut apariția și în Calabria, Abruzzo, Campania și Sicilia. 

În acest mod crește importanța extraordinară a acestui aliment pentru aceste regiuni. Drept pentru care, în 1559, Parafran De Riveira, vicerege spaniol, construiește un drum ce leagă Napoli de Puglia, Calabria și Abruzzo. A ales asta pentru a facilita transportul de uleiului de măsline.

Uleiul de măsline în secolul XVIII

După o perioada de acalmie în jurul anilor 1600, ca urmare a dominației spaniole care a ridicat impozitele pentru producția de ulei și a impus contracte la termen cu durata de doi sau trei ani (în detrimentul fermierilor), producția a început să crească în secolul XVIII odată cu dezvoltarea pieței libere și scutirea de impozite pentru plantațiile de măslini pentru o perioada de patruzeci de ani. 

Uleiul italian devine cunoscut în toată Europa, și împărăteasa Ecaterina a Rusiei primește mostre de ulei de măsline italian închise într-un cufăr din lemn de măslin. În 1830, Papa Pius al VII-lea instituie un premiu în bani pentru fiecare măslin plantat și îngrijit până la vârstă de 18 luni. Chiar și Regele Umberto, în 1944, a emis un decret, încă în vigoare, care interzice distrugerea măslinilor.

Uleiul de măsline în prezent

Această frumoasă călătorie în timp nu s-a sfârșit încă. Măslinul este peste tot în lume și în fiecare an culturile cresc odată cu interesul oamenilor pentru uleiul de măsline. Astăzi, majoritatea măslinilor cultivați în lume se găsesc în bazinul Marii Mediterane, deși măslinii sunt cultivați și în America de Sud, Australia, Oceania sau chiar China, dar se spune despre italieni că sunt cei mai pricepuți și cei mai bine organizați în producția uleiului de măsline.

ro_RORomanian
×