Descoperă savoarea autentică a Italiei

Despre măsline

Știai ca un măslin sălbatic inflorește si începe să dea rod când atinge vârsta de 8 ani? Apoi, ei pot rodi anual timp de sute de ani – majoritatea măslinilor trăiesc 400-500 de ani, iar despre unii se crede ca au atins 1000 de ani.

Unii dintre cei mai bătrâni măslini se afla in Italia, tara in top trei producătoare de măsline din care se fabrica ulterior ulei sau care se vând sub forma de pasta de măsline ori in saramura. Măslinele sunt printre cele mai vechi alimente cunoscute de om, iar astăzi se găsesc într-o varietate de culori si arome. Toate măslinele sunt verzi la început si își schimba culoarea pe măsura ce se coc (trec de la maro la violet si apoi la negru).

Pe teritoriul Italiei au fost identificate peste 300 de varietăți de măsline, dar cele mai importante soiuri sunt:

Coratina

un soi de măsline foarte răspândit, specific zonei Puglia din sudul Italiei; au o productivitate ridicata si din ele se produce un ulei bogat in polifenoli, cu gust intens fructat, amar si picant.

Ogliarola Barese

provine tot din regiunea Puglia si este un soi de măsline cu gust complex, din care se produce unul dintre cele mai apreciate uleiuri.

Frantoio

varietate de măsline specifică centrului Italiei, în special în regiunile Toscana și Abruzzo și recunoscută pentru aroma fructată și stabilitatea în timp.

Nocellara del Belice

soi de masline răspândit în Sicilia, cu productivitate constantă și cu gust similar cu roșia coaptă; din aceste măsline se obține un ulei cu aromă delicată, dar sunt consumate des și în saramură.

Biancolilla

provine tot din Sicilia, iar din acest soi se obține un ulei limpede la culoare.



Moresca

este o varietate siciliană care produce un ulei mediu fructat și ușor picant.





Carolea

soi de măsline care se adaptează chiar și la altitudini de aproape 1000 metri, caracteristic zonei Calabria, care produce un ulei de măsline cu gust fructat moderat; această varietate se cultivă și pentru consumul ca atare al măslinelor.

Taggiasca

caracteristic Liguriei (uneori le puteți găsi chiar denumite Liguria), acest soi de măsline se coace târziu și produce un ulei dulceag, galben verzui; măslinele sunt mici, dar intens aromate.


Moraiolo

varietate răspândită în Italia centrală, din care se produce un ulei bogat în squalen și polifenoli, cu un gust puternic.




Casaliva

sunt măsline cu aromă echilibrată și parfumată și se cultivă în special în zonele nordice, în regiunile Vento, Trentino și Lombardia.




În shop-ul nostru, Feelolio.ro, găsești uleiuri de măsline din toate aceste varietăți sau combinații unice de soiuri, toate recoltate manual si apoi presate la rece. Descoperă toate varietățile de măsline de mai sus!

Când se culeg măslinele?

Data recoltei variază în funcție de maturarea măslinelor, dar și de la o regiune la alta, însă este preferabil ca ele să fie culese cât sunt încă verzi. Astfel, uleiul va fi unul foarte proaspăt și puternic aromat. În general, măslinele se culeg începând cu luna octombrie, producătorii de ulei de măsline adevărat le procesează imediat ce au fost culese astfel încât să păstreze toate proprietățile nutritive și terapeutice intacte.

Cum se culeg măslinele?

Una dintre cele mai cunoscute metode este culegerea manuală. Din pom, măslinele sunt adunate de mână în coșuri, iar astfel nu sunt afectate nici fructele sau frunzele si nici măslinii (o măslină căzută se oxidează mai repede). Această metodă asigură producerea unui ulei de foarte bună calitate, dar necesita multă forță de muncă și este astfel mai scumpă.

Tot o metoda de culegere manuală este ”raccattatura”, iar aceasta constă în strângerea măslinelor căzute pe o plasa specială așezata de-a lungul perioadei de recoltare, sub pomi. Măslinele culese altfel sunt prea mature în momentul culegerii și pot putrezi sau pot fi contaminate cu mucegai, iar uleiul rezultat poate avea o aciditate ridicată și defecte organoleptice.

Măslinele mai sunt culese și prin scuturare, cu o mașină specială care vibrează cauzând căderea măslinelor pe plase speciale. Folosind acest procedeu mecanic, timpul dedicat culegerii este redus și nu există mari riscuri ca ramurile și măslinele să fie vătămate. O altă metodă semi-mecanică de culegere este trierea, care presupune utilizarea unui dispozitiv asemănător cu o greblă cu ajutorul căruia se trag măslinele de pe ramură, care sunt strânse apoi în coșuri sau plase speciale.

Beneficiile măslinelor pentru sănătate

Măslinele necoapte sunt foarte amare și nu sunt comestibile decât după ce este eliminată oleuropeina, substanța care le conferă gustul amar, iar acest lucru se poate realiza printr-o varietate de procese. Îți recomandăm doar măslinele preparate tradițional, înmuiate în ulei sau saramură. Astfel, își vor păstra aroma naturală, dar și toate beneficiile.

Măslinele au un indice glicemic foarte mic, sunt o sursă foarte buna de fibre si sunt bogate in fier, vitamina E și acizi grași monosaturați. Nu duc lipsă nici de antioxidanți sau minerale esențiale cum ar fi calciu și magneziu. Le poți consuma simple, cu ierburi aromatice sau umplute cu alte ingrediente cum ar fi migdalele, în salate sau cu tot felul de crostini.

ro_RORomanian
×