Adevăratul ulei de măsline extra-virgin, de Ioana Macoveiciuc, Printesa Urbana

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Cînd am văzut cît costă uleiul ăsta de măsline, mi-am zis: hai mă că și ăla din supermarket e bun și e cu 40 de lei mai ieftin. Cît de mult mai bun poate fi un ulei de măsline?

L-am cumpărat totuși, mai mult din curiozitate. A doua zi a venit pachetul, am desfăcut, am mirosit. Mmmmda, mirosea mult mult muuuult mai bine ca cel pe care-l folosim noi, la 30 de lei litrul.

Apoi am tăiat o roșie coaptă, am picurat ulei de măsline din cel nou, puțină sare, am luat un colț de pîine de casă și-am purces. După o îmbucătură, am mai pus niște ulei de măsline peste roșii. Am mai mestecat o dată. Apoi am pus ulei direct pe pîine. Am mirosit, am molfăit. După asta am turnat ulei direct în lingură și l-am băut gol. Este catifelat, aromat, gustos, puțin picant, molcuț, așa frumos se plimbă printre dinți, iar după ce o ia la vale pe gît, îți rămîne pe cerul gurii o aromă, un iz de măsline, fin dar pregnant, ca amintirea unei petreceri reușite. Am mai tăiat o roșie, am turnat peste ea mult ulei de măsline, le-am lăsat așa să se împrietenească puțin, apoi l-am chemat pe om.

– Gustă asta, i-am zis.
– Ce, roșii?
– Gustă.
A gustat. A făcut ochii mari. A mai îndesat în gură un dumicat.
– Ce-i așa bun în farfuria asta, nevastă?
– Uleiul de măsline. Și roșiile-s bune, că-s de-ale noastre, dar uleiul e vedeta.
A mai turnat o porție de ulei, a întins cu pîine, a șters farfuria.
– E bun! Să mai luăm!

Într-o săptămînă am terminat sticla de jumătate de litru. Am pus peste tot, în salate, pe brînză, pe pîine, în mîncarea copiilor, care-au apreciat și ei gustul special.

Și uite-așa am mai descoperit ceva important: că uleiul de măsline pe care-l cumpărăm noi de la supermarket e foarte departe de un ulei de măsline adevărat şi gustos. Am mai încercat noi ulei de calitate în Grecia și Italia, dar parcă nu ne-a lovit diferența atît de puternic ca acum.

După experiența practică, am trecut și la teorie. Am căutat să aflu de ce e o diferență atît de mare între un ulei de măsline extra-virgin de calitate și cel normal, pe care-l găsim în supermarketuri și pe care scrie tot ulei extra-virgin. Și am aflat că ce foloseam noi în mod obișnuit nu e ce trebuie. Să vedeți.

Uleiul de măsline BUN (foarte gustos și cel mai sănătos) este obținut dacă măslinele sînt recoltate manual cînd culoarea se schimbă dinspre verde spre negru, apoi măslinele sînt presate la rece vreme de cîteva ore cu o presă hidraulică sau centrifugă. Fără chimicale, fără încălzire. Un ulei de măsline bun nu conține ulei rafinat. Primul ulei rezultat din presarea măslinelor este uleiul de măsline extra-virgin, el are proprietățile acelea pe care le găsim ridicate în slăvi peste tot.

Uleiul este unul dintre produsele cel mai uşor de falsificat: se amestecă o cantitate mică de ulei de calitate cu ulei obişnuit, rafinat, din cel foarte ieftin, se scrie pe etichetă că e extra virgin şi se vinde cu 10 euro litrul, deşi calitatea e de 2 euro. Pînă de curînd, uleiul de măsline era unul dintre cele mai des contrafăcute produse agricole din Europa, profiturile din vînzarea de ulei contrafăcut erau comparabile cu cele din vînzarea de cocaină, pentru că uleiul de măsline contrafăcut e uşor de obținut şi greu de identificat.

În Italia, de exemplu, Revista Test a declasat 9 din 20 de firme de ulei de masline de la ulei extra-virgin la ulei virgin, din cauza prezenței unor defecte și a unor parametri chimici critici. Testele au fost efectuate de laboratorul chimic din Roma al Agenției Vămilor și Monopolului, unul dintre laboratoarele cu cele mai bune calificări din Italia. Potrivit revistei, chiar şi atribuirea unei singure note negative duce la declasarea uleiului de la categoria de „ulei extravirgin” la cea inferioară de „ulei virgin”, care, la nivel en gross, costă cu 30-40% mai puțin.

Cum alegeți un ulei de măsline bun? E foarte greu, dacă nu puteți gusta și nu aveți deja un gust format în zona asta. Teoretic, un preț mai mare înseamnă un produs de calitate. Căutați pe etichetă detaliile PDO (protejarea desemnării originii) și PGI (protejarea indicatiilor geografice), data fabricării (cu cît mai recentă, cu atît mai bine). Culoarea nu e neapărat relevantă (bașca nici nu o vedeți bine, pentru că sticlele de ulei de măsline sînt închise la culoare, ca să nu permită oxidarea produsului la lumină).

Ştiu, 90 de lei pe un litru de ulei de măsline nu e puțin lucru. Dar merită, nu doar pentru că e super sănătos (inclusiv pentru cei mici), ci mai ales pentru că e nemaipomenit de gustos. Dacă nu ați mai gustat niciodată ulei de māsline de calitate, o sā vă dea pe spate!

Sînt multe magazine şi site-uri care vînd, noi am cumpărat de la o mămică din Iași care a traversat Italia pentru a găsi cele mai bune firme şi cele gustoase uleiuri, am avut încredere în recomandările ei. Cel care ne-a plăcut nouă cel mai mult este Galioto Nocelara, puțin picant, foarte bogat în polifenoli. Costă 57 de lei sticla de 500 ml, îl găsiți aici.

Galiato_Nocelara-bottle front

Copiilor le dau din acesta, e foarte catifelat şi discret, 89 de lei litrul.

Ghiglione_Mosto-bottle front

Eu zic că merită să încercați, chiar sînt curioasă cum o să vi se pară.

Acesta nu e un post plătit cu bani sau cu ulei. E o recomandare entuziastă a unui produs care pe noi ne-a cucerit instantaneu și nu ne-a dezamăgit pe parcurs. Eliza, sper sā vă îmbogățiți! ?

Sursa: http://www.printesaurbana.ro/2015/07/adevaratul-ulei-de-masline-extra-virgin.html

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.